Dansk Magisterforening

Ekspert: Giv bedre barselsmuligheder til mænd

Af Louise Egholm Burcharth
Del artikel:

Kvinders lange barsel skader karrieren, mener en stor del af topcheferne i de største danske virksomheder. Kønsforsker efterspørger indgriben fra arbejdsgivere og politikere, så mænd tager mere af barslen.

”Hvis man tager barselsorlov i et helt år, kører virksomheden videre imens. Kvinder, som gør det et par gange, mens de er i 30’erne, sakker desværre agterud,” har Lars Rebien Søren, tidligere direktør i Novo Nordisk, sagt i et interview med Harvard Business Review ifølge Berlingske
 
Og det er han ikke alene om at mene.

I en rundspørge blandt Berlingske Business’ Toplederpanel, der består af topchefer og ledere fra 1000 af de største virksomheder herhjemme, mener 77 procent, at lange barselsperioder har negative konsekvenser for kvinders karriere. Det skriver Berlingske.

Fædre har dårlige barselsvilkår i det private
Heller ikke Anette Borchorst, professor i politologisk kønsforskning ved statskundskab på Aalborg Universitet, er overrasket over udmeldingen.

Hun er helt bekendt med den ”tætte sammenhæng mellem barsel og karriere, og også løn og pension”, men efterspørger, at fokus bliver rettet væk fra kvinderne og mere i retning af at sikre fædrene ordentlige barselsvilkår.

”Barsel bliver meget hurtigt gjort til et spørgsmål om mødrenes prioriteringer og et resultat af deres eget frie valg. Men man glemmer, at kvinders lange barsel også hænger sammen med, at danske fædre har så svage rettigheder, især i private virksomheder, hvor mange styrer uden om at give mænd barsel med løn”, siger hun til akademikerbladet.dk og understreger samtidig, at der er forskel på private virksomheder. Her nævner hun Novozymes som et eksempel på en virksomhed, der har ”gode barselsvilkår” for fædrene.

Anette Borchorst peger også på politikernes ansvar i forhold til at skabe mere ligestilling på arbejdsmarkedet. Hun efterspørger, at man skifter fokus i debatten om øremærket barsel til mænd.

”Det er gået helt skævt i Danmark i diskussionen om øremærket barsel til mænd, hvor det bliver gjort til tvang, mens den øremærkede barsel til kvinder ikke er til diskussion”, siger hun og henviser til, at der i Danmark er øremærket fjorten uger til kvinderne efter fødslen mod to ugers øremærket barsel til fædrene. De efterfølgende barselsuger til deling ”opfattes af både forældre og arbejdsgivere først og fremmest som mors orlov”, siger hun.

En undersøgelse foretaget blandt Dansk Magisterforenings medlemmer i sommeren 2016 viste, at 68 procent gik ind for øremærket barsel til mænd.