Dansk Magisterforening

DM siger 'nej tak' til Løkkes politisk udpegede ambassadører

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Det baner vejen for et nyt "amatørdiplomati", når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) peger på politisk udpegede ambassadører, som en ny måde at tænke diplomati på.

"Nej tak, siger jeg bare. Danmark har brug for højt uddannet personale til at varetage vores udenrigspolitiske interesser. Det nytter ikke noget, at vi oversvømmer udenrigsministeriet med politikere, for vi risikerer at miste dygtige diplomater og chargé d’affairs, som ikke får chancen for at blive ambassadører".

Ordene tilhører Camilla Gregersen, som er formand for Dansk Magisterforening. De kommer som en reaktion på, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i forbindelse med den spegede sag fra Flensborg, hvor Bertel Haarder blev forsøgt placeret i en stilling som generalkonsul ved det danske mindretal i Sydslesvig, har argumenteret for, at fremtrædende og erfarne politikere kan udnævnes til ambassadører.

Og i fredagens Berlingske gentager Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, tankerne og peger på fx Sverige som et eksempel på et sted, hvor det fungerer, og at han i øvrigt ikke frygter nepotisme eller politisk kammerateri i forbindelse med udpegningen af ambassadørerne.

DM-formand: Politik og diplomati er ikke det samme
Venstres argumenter får dog ikke Camilla Gregersen til at ryste på hånden. Hun frygter, at det vil føre til en ny form for "amatørdiplomati" på bekostning af de mange højt specialiserede og kvalificerede medarbejdere, som hver dag arbejder for at varetage Danmarks interesser rundt om i verden.

Mange af dem er organiseret i Dansk Magisterforening, og DM-formanden tror heller ikke på, at det er vejen frem for et lille land som Danmark at gøre op med det højt uddannede diplomati.

"Politik og diplomati er ikke det samme, så hvordan skal vi forvente, at en politiker, som i dansk politik har udtalt sig kritisk om et land eller en regering, skal kunne opbygge eller måske bare bevare Danmarks relation til samme land i stillingen som diplomat", påpeger hun.

"Vi skal behandle vores politikere godt i Danmark, også når de går på pension, men det må ikke være på bekostning af vores relationer til omverden", fortsætter Camilla Gregersen.