Dansk Magisterforening

Udflytning forsinker grønlandsk søkortsprojekt og bringer liv i fare

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Blot 1 af i alt 15 medarbejdere, som arbejdede på et projekt med at lave nye, digitale søkort til Grønland, valgte at flytte med Geodatastyrelsen til Aalborg. Derfor bliver leveringen forsinket, og det kan potentielt bringe menneskeliv i fare, lyder det.

"Jeg har tidligere sagt, at det kan ende med at koste menneskeliv, og det mener jeg stadig".

Så firkantet beskriver Aaja Chemnitz Larsen, der er medlem af Folketinget for det grønlandske parti Inuit Ataqatigiit, de mulige konsekvenser af, at Geodatastyrelsen ikke som aftalt kan levere nye digitale søkort af farvandene rundt om Grønland inden udgangen af 2018. Det skriver Politiken.

Problemet er blevet ekstra akut, fordi Geodatastyrelsen er en del af den bølge af ud, som for tiden er ved enten at blive ført ud i livet eller inden for det kommende års tid skal være kørt i hus. I den forbindelse er det kun 1 af de i alt 15 medarbejdere, som direkte arbejdede med at producere de nye kort, som er fulgt med Geodatastyrelsen til Aalborg.

I et skriftligt svar til avisen skriver styrelsen, at den har brugt halvandet år på at ansætte de helt rigtige nye medarbejdere til stillingerne, og at kortproduktionen er sat i bero, mens de nyansatte bliver lært op. En proces, der ifølge styrelsen forventes at tage "flere år", skriver Politiken.

LÆS OGSÅ: Sådan er det gået tre medarbejdere, som blev berørt af regeringens oprindelige udflytningsplaner

Minister: Det er selvfølgelig beklageligt
Søkortene er nødvendige, fordi der i øjeblikket passerer godt 600 større skibe gennem grønlandsk farvand, og at trafikken forventes at stige med en fjerdedel de kommende ti år. Samtidig vil et af disse større skibe ifølge en rapport fra Værnsfælles Forsvarskommando forulykke hvert tredje år, skriver Politiken.

Situationen møder ikke kun kritik fra de grønlandske politikere på Christiansborg. Enhedslisten kalder miseren "en skandale", mens Socialdemokratiet mener, at regeringen er nødt til at tage ansvar for situationen.

Den ansvarlige minister, klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) kalder det "beklageligt", at kortproduktionen bliver forsinket på ubestemt tid. For tiden arbejder han og regeringen på at lave en ny aftale med det grønlandske selvstyre, som også potentielt kan indebære en form for kompensation.

"Der drøftes bl.a. supplerede tiltag med selvstyret om mulige fremtidige leverancer, der kan understøtte den maritime udvikling i Grønland", lyder det bl.a. i et skriftlig svar til Politiken.