Dansk Magisterforening

7 ud af 10 vælgere vil have politikerne til at modarbejde ulighed

Del artikel:

Skellet mellem rig og fattig er de seneste årtier blevet større i Danmark – og det falder ikke i god jord hos de fleste danskere. Politikerne bør arbejde på at mindske den økonomiske ulighed, svarer et stort flertal i en ny meningsmåling. ”Ønsket om lighed ligger dybt i den danske kultur,” siger forsker.

De politiske partier bør arbejde på mindske den økonomiske ulighed i samfundet, siger 68 procent af vælgerne. Det viser en ny Gallup-undersøgelse foretaget for Magisterbladet.

”Ønsket om lighed ligger dybt i den danske kultur. Det er ikke sådan, at danskerne går ind for, at alle skal være lige for enhver pris – der skal også være en gulerod for at arbejde – men der er grænser for, hvor meget ulighed man vil tillade”, siger Jørgen Goul Andersen, professor i statskundskab ved Aalborg Universitet.

Siden årtusindeskiftet har skiftende regeringer gennemført en lang række reformer, der har medvirket til at øge uligheden, forklarer han. Det er givet løbende skattelettelser til dem med højest indkomst, mens der er blevet skåret i en række offentlige ydelser som dagpenge, kontanthjælp, SU, sygedagpenge og førtidspension. Og vælgernes ønske om at mindske uligheden skal forstås i den sammenhæng, mener Jørgen Goul Andersen.  

”Det går som en termostat. Da uligheden faldt i 70’erne under Anker Jørgensen, faldt ønsket om mindske uligheden også. Men efter Schlüters kartoffelkur og skattereform i 80’erne, hvor uligheden steg, så tog tilslutningen et ordentligt spring op igen. Nu var det blevet for meget af det gode!”, siger han.

DF: Tid til pause med reformer
Ikke overraskende er ønsket om mindre ulighed mere udbredt blandt vælgere i rød blok end i blå blok. Men også blandt Dansk Folkepartis vælgere siger 63 procent, at politikerne bør mindske uligheden.

Det nu på tide at holde en pause med de politiske reformer, siger gruppeformand Peter Skaarup.

”Vi har været med til at gennemføre nogle grundlæggende reformer, som mange andre lande misunder os, fordi vi har fremtidssikret økonomien – blandt andet ved at pensionsalderen i store træk følger levealderen. Det er hård kost, men det er nødvendigt for at fremtidssikre vores velfærd”, siger Peter Skaarup.

”Vi mener til gengæld også, at der er nu lavet så markante ændringer i vores samfund, at reformer ikke skal være højt på dagsordenen længere. For mange danskere er reformer blevet lig med besparelser og nedskæringer, og det udfordrer sammenhængskraften i samfundet”, siger han.

Og hvis politikerne rent faktisk ønsker at mindske den økonomiske ulighed i samfundet, er det naturligvis muligt, pointerer professor Bent Greve fra Roskilde Universitet:

”Det er det politiske system, der bestemmer, hvor stor en grad af ulighed de vil acceptere. Det kan jo styres gennem justering af indkomstoverførsler og skattesystemet”.