Dansk Magisterforening

Reporteren fra La La Land

© Giulio Marcocchi

Af Birgitte Ellemann Höegh
Del artikel:

Tina Jøhnk Christensen har med en cand. mag. i engelsk og film- og medievidenskab i bagagen skræddersyet et arbejdsliv i Hollywood. Hun er bl.a. med til at uddele de prestigefyldte Golden Globe-priser.

Solen skinner fra en dueblå himmel i Los Angeles. Limousiner kører op ad den røde løber for at sætte stakkevis af skuespillere og instruktører af foran et eksalteret publikum uden for Beverly Hilton Hotel. Fotograferne er klar, securityfolket leder stjernerne gennem scannerporte, mens journalister står på tæerne bag hegn, hvorfra de anråber stjerner som Brad Pitt og Sarah Jessica Parker. Midt i hele parnasset går danske Tina Jøhnk Christensen omkring for at hilse på dem alle sammen.”Happy new year and happy Golden Globe” eller ”Good luck” siger hun til de kendte ansigter. Mennesker hun har lavet interviews med eller mødt til round table sessions.

Tina Jøhnk Christensen er en del af HFPA, det vil sige The Hollywood Foreign Press Association, der i de sidste 64 år har holdt den årlige prisfest, The Golden Globe Award. De er i alt 90 journalister i associationen, der beslutter, hvem der skal vinde årets awards, og Tina den eneste dansker. I året op til prisfesten har hun set film og tv-serier i ét væk, hvorfor gulvet foran hendes fjernsyn er pakket med dvd’er. Som reglen foreskriver, blev hun opfordret til at søge ind af nogle eksisterende medlemmer, hun har kendt gennem 16 år i faget. Derudover skulle hun lægge egne artikler frem for at bevise, at hun har arbejdet i Hollywood i tilstrækkelig mange år – og kan leve af det.


Her ses Tina Jøhnk Christensen sammen med den Oscar-vindende skuespillerinde, Nicole Kidman. Foto: HFPA.

Odense uni med i bagagen
Vi mødes i hendes rækkehus, der ligger i et lyserødt bungalowkompleks i bydelen Glendale. Her er palmer i forhaven, og et stinkdyr, der lusker omkring. Før boede hun i delelejligheder i Studio City og Koreatown, for vejen frem til et hus i et mondænt kvarter af Los Angeles har været lang, siden hun tog sin eksamen som cand. mag. i engelsk og film- og medievidenskab på universitetet i Danmark. 

Tina er oprindeligt fra Odense. Efter en sprogskole-rejse til Isle of Wight valgte hun at læse engelsk på det, der dengang hed Odense Universitet. Her blev hun i fire år med et par afstikkere til London, hvor hun skrev sit speciale om rastafari-kulturen i England, for så at afslutte studiet på film- og medievidenskab på Københavns Universitet Amager. Men det er årene på Odense Universitet, der har sat de dybeste spor.

”Jeg lærte at samle en masse materiale og være i stand til at skære fra for at komme ind til benet, samt at se på verden med analyserende øjne og finde forskellige vinkler at arbejde ud fra. Jeg vidste hele tiden, at jeg ville være reporter, men jeg var ikke den nyhedshungrende type. Det var kultur og fiktion i form af litteratur og film og i de menneskelige historier, der interesserede mig.”

Derfor måtte Tina Jøhnk Christensen på egen hånd tilegne sig de journalistiske redskaber, da hun begyndte at arbejde som journalist, og fik hjælp af redaktørerne på de danske medier, hun skrev for, til at ramme tonen. I starten var det kontakten til filmdistributørerne hjemme i Danmark, der var det vigtigste. Det var dem, der nominerede journalister til interviews på Hollywood-filmene, og de kunne se en fordel i at benytte sig af Tina, der var bosat i Los Angeles fremfor en danskboende journalist, der skulle flyves over. I dag arrangerer HFPA stort set alle de interviews og set-besøg, hun har brug for, eller også går hun direkte til filmselskaberne og skuespillernes repræsentanter.


Tina Jøhnk Christensen og danske Nikolaj Coster-Waldau, som for tiden har stor succes i USA med sin rolle i HBO's hitserie, Game of Thrones, ses her før årets Golden Globe Awards, hvor Tina som den eneste dansker er med til at vælge vinderne. Foto: Birgitte Ellemann Höegh.

Over Atlanten
Efter universitetet begyndte Tina Jøhnk Christensen at undervise på Syddansk Universitet. Hun fik job som pressekoordinator for en erhvervsejendomskonference, NEPIX, og tog sideløbende en hf-eksamen i italiensk. Planen var at komme til Italien og skrive rejsestof. Her begyndte hun at samarbejde med en italiensk fotograf, Giulio Marcocchi, der hurtigt blev hendes kæreste. De leverede artikler fra Danmark og Italien til et italiensk pressebureau, som i 2001 sendte dem på job i Los Angeles. Siden har Tina kun været i Danmark for at besøge familie og venner, og så redaktørerne på de danske medier, hun skriver for.

”Man kan vel kalde mig Hollywoodreporter i dag. Det lyder umiddelbart meget glamourøst, men jeg er jo bare sammen med de her mennesker i ganske kort tid hver gang. Det er helt sikkert interessante mennesker, men selve situationen er altså ikke særlig glamourøs. Begge parter kender til aftalen,” siger hun.

I begyndelsen var Tina Jøhnk Christensen anderledes imponeret og husker tilbage på de første gange, hun kom ud på Hollywood-filmstudierne for gå til screening på film. Her gik hun omkring mellem rækkerne af studiehaller, som hun havde lært om i filmhistorie på universitetet, og blev klar over, hvor stor en forretning Hollywood også er.

”Vi blev blandt andet fløjet til Hawaii og Mexico City for at lave interviews med skuespillerne på settet til en James Bond-film. Jeg var i begyndelsen af 30’erne og havde ikke stiftet familie. Så det var bare sjovt, det hele. Og var der ikke mere arbejde, ja, så tog jeg bare hjem.”


Der var dobbelt op på danske bekendtskaber ved årets Golden Globe Awards, da Tina Jøhnk Christensen også mødte Viggo Mortensen. Foto: Birgitte Ellemann Höegh.

Et stramt greb om Hollywood
Det ene år tog det andet, og i dag arbejder Tina anderledes intensivt med sit fag og er mange gange om året af sted til de væsentligste filmfestivaler og filmsets.

”Jeg holder aldrig en klassisk sommerferie, for jeg føler, at jeg må holde et stramt greb om det hele. Jeg har lært mig at stå på egne ben langt væk hjemmefra uden noget sikkerhedsnet. Det er ikke for drengerøve at overleve her,” siger hun.

”Jeg tager det meget seriøst og vil nødigt overse en fantastisk præstation - især fra et nyt ungt menneske, for vi kan virkelig være med til at skabe et gennembrud for de her folk,” siger hun.

Den italienske kæreste er tilbage i Perugia, mens hun selv kom gennem nåleøjet. I dag bor hendes nye kæreste, som er en gammel kammerat fra Fyn, til gengæld i Tommerup Stationsby med tre børn af et tidligere ægteskab – og her slår Tina sig ned, når hun er i Danmark. Det var her fra køkkenet i Danmark, hun sidste gang interviewede Nicole Kidman på telefon.

”Vi talte blandt andet om, at vi glædede os til Golden Globe, som er en meget u-selvhøjtidelig begivenhed. Det er først og fremmest er en hyldest til filmpræstationer, men også en løssluppen fest, hvor der knevres ved bordene,” fortæller hun.

Og festen gik godt og champagnen flød. Danske Susanne Biers ’The Night Manager’ fik tre Golden Globes, mens musicalen, ’La La Land’, som Tina har et særligt forhold til, gik hen og fik hele syv awards:

”Jeg har fulgt filmen, lige fra den blev lanceret på Venedig-festivalen, hvor vi lavede interview med Ryan Gosling og Emma Stone. Det er en historie om en skuespiller og musiker, der forsøger at gøre karriere i Los Angeles, som minder mig om den måde, jeg selv kom til byen på. For det er gået op for mig, at det er lykkedes mig at arbejde mig op fra at være en autodidakt journalist uden netværk til at blive taget seriøst. Det er noget af det, jeg er mest stolt af, for nu ved jeg, hvor svært, det er,” siger hun.