Spring menu over
Dansk Magisterforening

Total forvirring om millionbevillinger fra Socialstyrelsen

Del artikel:

22 private organisationer har måttet genansøge om at få bevilget 70 millioner kroner i støtte fra satsmidlerne efter fejlbehandling i Socialstyrelsen. Der var givet tilsagn til 24 projekter, men nu har Socialstyrelsen modtaget ”godt 110 ansøgninger”, og usikkerheden breder sig om, hvem der får pengene.

I ti måneder har 22 organisationer ventet på endelig svar fra Socialstyrelsen på, om de får de penge, de var blevet lovet eller ej. 

Socialstyrelsen har for perioden 2014-2018 bevilget omkring 70 millioner kroner til 22 organisationer og 24 projekter fra Udviklingspuljen via satsmidlerne, der hvert år reserveres til særlige tiltag på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet.

I starten af hvert kalenderår får hver organisation årets bevilgede støtte til udbetaling. Men i januar måned 2016 måtte organisationer se langt efter de satspuljemidler, der ellers skulle være kommet til udbetaling. Heller ikke i februar kom der nogen penge.

Senere lød forklaringen fra Socialstyrelsen at interne omstruktureringer stod i vejen. Senere igen fik foreningerne så at vide, at styrelsen afventede en godkendelse fra Folketingets finansudvalg og forventede at have sagsbehandlingen ekspederet i slutningen af maj.

I juli måned fik foreningerne til stort chok så endelig at vide, at de senest 15. september i år skulle genansøge år for år – uden garanti for at få midler, de allerede har fået tilsagn om var deres.

Modtaget godt 110 ansøgninger 
Nu oplyser Socialstyrelsen i et skriftligt svar til Magisterbladet efter deadline, at der er modtaget godt 110 ansøgninger. 

"Heriblandt er projekter, som modtog støtte frem til udgangen af 2015. Der er blevet søgt om støtte svarende til knap 70 mio. kr. i 2016, og efter ansøgningsfristens udløb er sagsbehandlingen af ansøgninger påbegyndt. Som det fremgår af vejledningen kan ansøgere forvente svar på ansøgninger i midten af november, men Socialstyrelsen bestræber sig på at sagsbehandle ansøgninger så hurtig som muligt. Der er således ikke endnu truffet afgørelse om, hvilket projekter der vil modtage støtte", lyder det i svaret.

Det svar gør ikke ligefrem forvirringen mindre blandt de organisationer, som venter på de penge, de var blevet lovet.

"Jeg er dybt rystet over, at Socialstyrelsen ikke har gjort det mere tydeligt, at disse penge allerede nu bliver brugt i gode projekter. Der var oprindeligt givet tilsagn til 24 projekter, men nu er der indgivet 110 ansøgninger. Det betyder over 80 projekter ikke får penge. Det er virkelig spild af tid. Nu har en masse ekstra mennesker brugt tid på at ansøge og håber måske at få del i pengene", siger organisationskonsulent hos Landsforeningen Lænken (LF) Pernille Cauchi.  

Har lagt 800.000 kroner ud
Lænken har til formål at bekæmpe alkoholmisbrug ved at medvirke til at forebygge det og hjælpe alkoholmisbrugere ud af misbruget, samt råde og vejlede de pårørende. I Lænken har man indtil videre lagt omkring 600.000 kr. ud for 2016 – det bliver 800.000 inden årets udgang.  Organisationen venter som de 23 andre stadig svar på om det bliver dækket eller ej, fortæller Pernille Cauchi.

I september måned havde Lænken, på vegne af flere af de organisationer, der også venter på penge, foretræde for Socialudvalget efter et møde med socialminister Karen Ellemann (V) var blevet afvist.

Nu afventer organisationerne svar fra ministeren på, hvor længe man har vidst til, at der er blevet administreret forkert.

"Som alle de andre organisationer har vi lagt penge ud i hele dette år. Vi er en lille organisation med ikke særlig stor omsætning. Det er en meget hård byrde for os, men vi har haft is i maven og tror naturligvis på, at vi får de penge, vi er blevet bevilget, da projektet har opfyldt alle delmål. Alt andet vil være vanvittigt.", siger Pernille Cauchi.

Får Lænken ikke sine bevilgede penge ønsker organisationen svar på om der laves en overgangsordning.

"Det er jo ikke rimeligt at vi skal bøde for deres administrative uorden", siger Pernille Cauchi.

Har fortolket reglerne helt forkert
Steen Ledsager, der er generalsekretær i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS), forstår ikke, at Socialstyrelsen kan udbetale de bevilgede penge i to år for så pludselig at opdage, at det er sket på et forkert grundlag. 

"Det må være et spørgsmål om, at nogen i Socialstyrelsens puljestyring fortolker reglerne helt forkert. Men vi har aldrig fået svar på, hvornår man har opdaget, at man har administreret forkert, hvis det virkelig er tilfældet", siger Steen Ledsager og fortsætter: 

"Ministeren har oplyst at hun ikke vil administrere imod reglerne, men hun kan ikke redegøre for hvorfor administrationen på området pludselig er blevet ulovligt", siger Steen Ledsager.

Han kan ikke forstå, at Socialstyrelsen nu skal være flere måneder om at sagsbehandle genansøgningerne.

"Havde Socialstyrelsen skyndt sig, kunne den gøre dette på et par uger. Det er jo manglende respekt og giver utryghed hos alle de mennesker der arbejder med dette område og ikke mindst brugerne af projekterne. Vi ved jo ikke om vi er købt eller solgt", siger Steen Ledsager.  

Også usikkerhed om fremtiden 
For LMS betyder usikkerheden, at organisationen mangler en mio. kroner. Ud over det, har LMS har fået to millioner kroner fra private fonde. Bliver projektet pludselig skrinlagt, fordi støtte fra Socialstyrelsen trækkes tilbage, så kan LMS meget vel risikere, at de private fonde også vil have deres penge tilbage.

"Det vil sætte os i gæld for to mio. kr., plus vi i nu i 10 måneder har lagt en mio. kroner ud, uden at vide om vi får den", siger Steen Andersen Ledsager.

Han pointerer, problemet heller ikke kun er for 2016.

"Der er også usikkerhed om 2017 og 2018. Nu har vi genansøgt om penge i år, men lige nu vi ved ikke, hvad der sker med de andre år.  Vi kan jo ikke gøre for, hvis de ikke har styr på deres regler", siger Steen Ledsager.