Spring menu over
Dansk Magisterforening

Arbejdstilsynet er selv uden tilsyn

Del artikel:

Hvem undersøger arbejdsmiljøet i Arbejdstilsynet? Ingen, kunne tillidsfolkene for nylig konstatere, da samarbejdet med ledelsen gik helt i sort.

Ledelsen i Arbejdstilsynet har skabt stor mistillid blandt de ansatte. Samarbejdet med medarbejderne om at finde de bedste måder at effektivisere på er udfordret. De løsninger, der kommer fra toppen, gør kun hverdagen mere bøvlet for de tilsynsførende.

Sådan lyder forklaringen fra DM´s tillidsrepræsentant Rikke Blomgren på, hvorfor arbejdsmiljøet i Arbejdstilsynet er blevet så elendigt, at et stort flertal af medarbejderne i en nylig trivselsmåling har udtrykt mistillid med den daglige ledelse.

Ifølge tillidsrepræsentanten, der selv kører til daglig på Fyn, er afstanden mellem tilsynsverdenen hos de udkørende og ledelsen blevet større og større igennem årene.

Hvorfor lytter man ikke?
”Siden 2010 har der fx været flere omlægninger af kørselsordningerne. Målet har været at skaffe mere tid til virksomhedsbesøg, hvilket i sig selv er super god", mener Rikke Blomgren.
"Men frem for at lytte til os, der både kender geografien, hvor vi fører tilsyn, og indholdet af virksomhedernes arbejdsopgaver, så indfører ledelsen  regler, der gør logistikken omkring vores tilsyn mere ufleksibel og ineffektiv”, siger hun.

Seneste melding fra Arbejdstilsynets direktør Peter Vesterheden er, at man nu vil kigge på organisationsændringer, baseret på udefra kommende konsulenter.
”Men hvorfor lytter man ikke mere til medarbejdernes forslag? Vi vil nemlig også gerne effektivisere på en måde der giver mening;” pointerer Rikke Blomgren.

 At hun og kollegerne i denne uge gik til pressen med deres kritik er et højst usædvanligt skridt.
”Men vi har oplevet, at alle forsøg på at komme ledelsen i møde gennem høringssvar og de sædvanlige samarbejdsorganer ikke bliver anerkendt”, forklarer hun.

”Vi har fx længe i vores APV´er kunnet konstatere, at social isolation er et kæmpe problem for tilsynsførende langt fra centrene. Der bliver ikke gjort noget ved det, det bliver tværtimod kun værre med den planlagte omstrukturering, som træder i kraft 2017.”

Nyt forsøg på oprydning
I det sidste år har 40 ud af 300 tilsynsførende forladt arbejdspladsen.
”Vi synes, at ledelsesretten er ved at blive trukket for langt, når mistrivslen kan ses så tydeligt i undersøgelser og i medarbejderflugten. Og hvem skal vi i Arbejdstilsynet ringe til, når vores arbejdsmiljø bliver udfordret? Spørger Rikke Blomgren.

Derfor er hun og kollegerne glade for, at såvel Beskæftigelsesministeren som Folketingets beskæftigelsesudvalg nu er kommet på banen med besked om, at der skal ryddes op i forholdene på arbejdspladsen.

”Vi er nu blevet indkaldt til en masse møder, og selvfølgelig dukker vi op. Vi ved godt, hvor skoen trykker – det er jo vores profession at skabe godt arbejdsmiljø. Så vi håber at ledelsen vil begynde at lytte mere til os,” pointerer Rikke Blomgren.