Dansk Magisterforening

Beton-virksomhed vinder Akademikerprisen

Af Louise Egholm Burcharth
Del artikel:

Akademikerprisen går til den nordjyske beton-virksomhed Hi-Con for at skabe vækst ved at ansætte akademikere.

Fra produktion af beton til viden om den.

Sådan kan beton-virksomheden Hi-Cons udvikling beskrives, efter de siden 2010 blandt andet har ansat 12 akademikere og femdoblet omsætningen.

Det blev onsdag belønnet med Akademikerprisen, der sidste år blev stiftet af Akademikernes A-kasse for at sætte fokus på de vækstmuligheder, der er i at ansætte akademikere i private virksomheder.

”Hi-Con vinder Akademikerprisen 2016, fordi virksomheden er et fantastisk eksempel på, hvordan fokus på viden og ansættelse af akademikere kan skabe vækst. Vi ser Hi-Con som ambassadører for samarbejde mellem faggrupper og for det gode match mellem akademikere og virksomheder”, siger Allan Luplau, bestyrelsesformand for Akademikernes A-kasse, i en pressemeddelelse.

Omsadling blev til succes
Det tætte samarbejde mellem akademikere og fag- eller ufaglærte specialister i produktionen er ifølge virksomheden selv blevet dens redning, efter den som ren produktionsvirksomhed af altaner i højstyrkebeton i 2010 oplevede et fald i efterspørgslen, hvor 30 ansatte var blevet til otte.

Ved blandt andet at ansætte civilingeniører, arkitekter, en cand.merc.’er samt ph.d’ere lever virksomheden i dag af at sælge viden om, hvad højstyrkebeton kan bruges til. Fx i forbindelse med brobyggerier eller ved udvikling af nye, tynde højstyrkevægge.

Peter Vendelin Olesen, der er direktør for Hi-Con, vurderer, at andre virksomheder også vil kunne have gavn af at tænke anderledes og kombinere forskellige kompetencer.

”Vi tror, at akademikere er en forudsætning for ufaglærte arbejdere – og omvendt. Vi går meget op i, at alle er en del af en værdikæde, og der er ikke nogen, der kan undværes. Hverken smeden eller ph.d’en i højstyrkebeton”, siger han.

I dag beskæftiger den Hjalllerup-baserede virksomhed 60 mennesker, der både tæller akademikere, faglærte og ufaglærte.

Også Ribe Jernindustri er som sidste års vinder af Akademikerprisen et eksempel på, at viden kan løfte en virksomhed. Her ansatte man en ph.d. i mikrobiologi og gik fra at levere radiatorer til også at levere særlige varmesystemer til sygehuse, der minimerer risiko for infektioner.

Tre andre virksomheder var også nomineret til Akademikerprisen.
Se dem her