Dansk Magisterforening

Hver sjette akademiker ledig et år efter dimission

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Der gøres ikke nok for at få dimittenderne i gang på arbejdsmarkedet, mener Jens Mølbach, sekretariatschef i Akademikerne. Samtidig efterlyser han mere mod fra både dimittenderne og virksomhedernes side.

Hvis du har taget en videregående uddannelse, er der lige nu 85 procents chance for, at du inden for et år er kommet i job. Det er den gode nyhed i de ledighedstal, som Akademikerne netop har offentliggjort.

Til gengæld vil hver sjette stå uden et job et år efter, at de dimitterede fra en af de videregående uddannelser i Danmark. Og det er for mange, mener Jens Mølbach, som er sekretariatschef i Akademikerne, som er paraplyorganisation for de akademiske fagforeninger.

"Jeg tror, at man kan gøre noget mere i forhold til at aktivere virksomhederne og komme endnu tættere på dem med nogle kvalificerede konsulenter. Men man kunne også godt gøre lidt mere i forhold til de ledige. Dels er der ikke noget særligt beskæftigelsestilbud længere til akademikere, og så er der nogle, der kunne have brug for hjælp, så de kan se potentialet i de små- og mellemstore virksomheder, ikke mindst hvilke opgaver og muligheder der er der", siger han til akademikerbladet.dk.

Geografiske problemer

Det er blot anden gang, at Akademikerne opgør den præcise ledighedsprocent for dem, der dimitterede for et år siden, og tendensen viser indtil videre, at godt hver sjette har problemer med at finde et job i løbet af deres første år.

Men selv om Jens Mølbach gerne så, at dimittenderne hurtigere end nu kom i gang med at udvide deres geografiske søgeradius, så kan man også godt støde ind i problemer, hvis man søger job i provinsen med bopæl i København, forklarer han.

"Vi har konstateret, at virksomhederne ikke er så vilde med at ansætte nogle, der bor langt væk, fordi de er bange for, at de ikke vil blive der. Det er et svært problem at tackle, hvis der ikke er nogen, der tør bryde den mur. For der kan ske meget, hvis virksomhederne først får ansat en akademiker. Vedkommende kan jo helt flytte eller i hvert fald måske flytte nærmere og interessere sig mere for området", forklarer sekretariatschefen.

LÆS OGSÅ: Det lysner for dimittendledigheden


857 akademikere har mistet dagpengeretten
268 akademikere har opbrugt deres dagpenge og er faldet ud af dagpengesystemet i marts 2016 - heraf var 43 dimittender. Det betyder, at der nu i alt er 857 akademikere, som har mistet dagpengeretten i 2016. Af dem var 122 dimittender.

I løbet af de næste 13 uger står yderligere 510 til at stå i samme situation, og her er andelen af dimittender endnu højere, nemlig 195. Dertil kommer yderligere 738 akademikere, som står til at falde ud af systemet inden for de kommende 13 til 26 uger. Dermed risikerer samlet set 1.239 akademikere at falde ud af dagpengesystemet i løbet af de næste seks måneder, hvis de ikke finder et job i mellemtiden.

Til gengæld er den generelle ledighed for akademikere på 4,2 procent for anden måned i træk, hvilket er på nogenlunde samme niveau som resten af det danske arbejdsmarked, viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik.