Drop udveksling og få dig et job
Det gavner ikke din karriere at studere et halvt år på et universitet i udlandet. Det gør derimod studiejob og praktik, viser en ny undersøgelse fra evalueringsinstituttet EVA.
Det kan godt være, at et halvt år som udvekslingsstuderende i Australien eller en europæisk storby er noget, du nødig vil gå glip af.
Men regn ikke med, at studieopholdet er noget fremtidige arbejdsgivere falder på halen over.
Ifølge ny analyse fra Danmarks Evalueringsinstitut EVA gavner opholdet nemlig hverken dine jobmuligheder eller løn efterfølgende. Det skriver Universitetsavisen.
”Udveksling er mindre udbytterigt end sit ry – i hvert fald i forhold til løn og beskæftigelse. Det er lidt overraskende, og det kan skyldes, at udveksling ikke i samme grad kobler til arbejdsmarkedet. Det kan også handle om, at et udlandsophold ikke opnår samme prestige som tidligere, fordi det er blevet så nemt at rejse”, siger projektleder Natasha Reimer Thaysen til Evalueringsinstituttets hjemmeside.
Helt præcist viser undersøgelsen at udvekslingsophold ikke har nogen nævneværdig effekt – hverken positiv eller negativ – på beskæftigelsen. Måske er forklaringen, antydes det i analysen, at udveksling ikke giver noget brugbart netværk, der hjælper studerende i beskæftigelse.
Det modsatte er tilfældet med de relationer, man opbygger under et praktikophold i Danmark eller ved studierelevant arbejde, og EVA’s undersøgelse viser da også, at netop disse to aktiviteter har en positiv betydning for beskæftigelsen blandt kandidater et år efter, at de har afsluttet deres studier.
Men bare rejs ud alligevel
Spørgsmålet er så, om de tusindvis af studerende, der hvert år tager et meritgivende studie- eller praktikophold i udlandet, hellere skulle være blevet hjemme.
Det mener områdeleder for International Uddannelse på Københavns Universitet Trine Sand ifølge Universitetsavisen ikke. Hun har kastet et kritisk blik på rapporten.
”Det er kombinationen af praktikforløb, studierelevant arbejde og udvekslingsophold, der tilsammen giver bedre jobmuligheder på arbejdsmarkedet. Der er ikke nogen oplysninger i rapporten, der direkte siger, at udveksling ikke har nogen effekt. Den siger blot, at udvekslingsophold ikke alene giver hurtigere job og højere løn”, siger Trine Sand.
Flere studerende fristes af udlandet
Ifølge Danmarks Statistik er antallet af danske studerende der tager et meritgivende studie- eller praktikophold i udlandet vokset fra 6.000 i 2010 til 11.000 i 2014. Det svarer til en stigning på 82 pct.
Det er især på de lange videregående uddannelser at de studerende rejser ud. Dem var der 6.100 af i 2014.