Dansk Magisterforening

Mystik: Landbrugspakken består, mens ministeren måske går

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

De Konservative forsøgte først på et samråd at få miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) til at indrømme, at der var lagt nogle tal frem, som ikke var retvisende, og da det ikke skete, udtrykte partiet mistillid til ministeren. Sent tirsdag aften var der krisemøde i blå blok. Opdatering: DR skriver, at statsministeren satte regeringens overlevelse på spil tirsdag aften.

Tirsdag aften var der krisemøde i blå blok, fordi de Konservative tidligere på dagen havde udtrykt mistillid til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

Mens dramatikken udspillede sig på mødet, måtte tv-seerne tage til takke med det noget stationære billede af en lukket dør, som adskilte offentligheden fra at deltage i mødet.

Forud er gået et længere forløb, hvor Eva Kjer Hansen har været beskyldt for at fremlægge et talgrundlag for hele stridens kerne - landbrugspakken - som ifølge både forskere og en lang række politikere ikke har været retvisende.

Tirsdag kulminerede det hele i først en forskerhøring, hvor regnemetoden blev undsagt af en stribe forskere, og senere et samråd, hvor ministeren nægtede at have fremlagt informationer, som ikke var retvisende - trods gentagne forsøg fra de Konservative på at få hende til at indrømme netop dette.

Mistillid
Det fik partiet til at udtrykke mistillid til ministeren, da man ikke længere har tillid til hende i rollen som miljø- og fødevareminister. Dermed er der reelt et flertal imod hende i Folketinget. Normalt ville det betyde, at ministeren går af sig selv.

Men midt i at Søren Pape Poulsen, de Konservatives formand, fra kl. 20 var i gang med for rullende kameraer at fortælle, hvorfor partiet ikke har tillid til ministeren længere, meldte statsminister Lars Løkke Rasmussen sig ind i debatten via Facebook og Twitter.

"Har indkaldt lederne af de blå partier til møde i aften kl. 21. Så må vi se, om regeringen fortsat har flertal til at være regering ...", lød den kryptiske besked på de sociale medier.

Den lukkede dør
Dermed er vi tilbage ved den lukkede dør foran Statsministeriet. Her holdt regeringen krisemøde, og meget tyder på, at statsministeren ikke uden videre har opgivet sin støtte til Eva Kjer Hansen uden kamp.

Midt under mødet dukkede Søren Pape Poulsen op og stillede op til interview med TV2 News. Dog uden at bringe særligt meget nyt med sig. Og da mødet sluttede, måtte pressen tage hjem med uforrettet sag, da Lars Løkke Rasmussen ikke kommenterede tirsdagens begivenheder efterfølgende.

I stedet måtte de Konservative lægge ryg til beskyldninger fra Liberal Alliance om, at partiet har kastet det borgerlige Danmark "ud i en krise", som partiet underforstået har en forpligtelse til at rette op på. Eller som Dansk Folkeparti udlagde teksten:

"Jeg kan konstatere, at vi har været igennem en meget, meget mystisk dag på Christiansborg", sagde partiets formand, Kristian Thulesen Dahl.

Mistillidsvotum
Tilbage står, at de Konservative stadig støtter landbrugspakken - men som sagt har mistet tilliden til ministeren, som står bag den. Støtten kommer dog med det forbehold, at partiet kræver flere grønne initiativer fra regeringen - uden dog at specificere hvilke.

Men hvor Søren Pape Poulsen ikke direkte sagde, at partiet ville stemme for et mistillidsvotum mod Eva Kjer Hansen i folketingsssalen, så var landbrugsordfører Rasmus Jarlov, som har stået for de Konservatives håndtering af sagen indtil tirsdag eftermiddag, anderledes klar i mælet.

"Vi er med på et mistillidsvotum mod Eva Kjer Hansen", understregede han over for den fremmødte presse.

Hvad gør Løkke?
Det helt store spørgsmål, der udestår, er, hvorvidt statsminister Lars Løkke Rasmussen er klar til blot at acceptere, at de Konservative vælter en minister i hans regering.

En af måderne, han kan sætte hårdt mod hårdt i forhold til de Konservative, er ved at varsle, at regeringen påtænker at gøre brug af det såkaldte kabinetsspørgsmål, hvor den beder Folketinget tage stilling til, om der fortsat er et flertal, der støtter regeringen. Kommer regeringen i undertal her, vil det betyde, at den er nødt til at træde tilbage og som en logisk konsekvens heraf formentlig også udskrive et nyt valg.

Om det når så vidt, vides endnu ikke, da Lars Løkke Rasmussen ikke stillede op til interview efter tirsdagens krisemøde, og direkte adspurgt ville Søren Pape Poulsen heller ikke forholde sig til, om statsministeren havde sat sin post ind på at beholde Eva Kjer Hansen.

"Det må I spørge ham om, om han har gjort", lød svaret fra den konservative partiformand.

DR: Løkke satte hårdt mod hårdt
Selv om hverken Lars Løkke Rasmussen eller de Konservative officielt har forhold sig til spørgsmålet, tyder meget nu på, at statsministerens satte hårdt mod hårdt på tirsdagens krisemøde.

Ifølge DR skulle statsministeren have understreget, at hele regeringen vælter, hvis de Konservative står fast på at udtrykke mistillid til Eva Kjer Hansen.

Som beskrevet fastholdt de Konservative dog både kritikken og mistilliden oven på mødet. Ifølge DR's oplysninger skulle Eva Kjer Hansen være blevet bedt om at blive på posten og er mødt på arbejde i ministeriet onsdag morgen.

Onsdag morgen er det kommet frem, at Eva Kjer Hansen har aflyst sit planlagte besøg hos Go' Morgen Danmark denne morgen. Til gengæld står ministeren stadig til på et samråd kl. 14.45 at skulle forklare i hvor høj grad, at landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug (BL) har haft indflydelse på ministeriets politik. Her beskyldes ministeren for mere eller mindre direkte at have optaget organisationens oplæg til et kommissorium til en ekspertgruppe, der skal kigge på fremtidens regler for oprensning af vandløb.