Sådan kommer du godt i gang som selvstændig
Tanken om at være sin egen chef kan være fristende. Som selvstændig har du frihed til at definere dit eget arbejdsliv, men al begyndelse er svær, så her er seks råd til, hvordan du springer ud som selvstændig.
Læg en plan
Jo bedre forberedt du er, jo større er chancen for, at din virksomhed kommer godt fra start. Uanset om du er nyuddannet eller har mange års erfaring bag dig, er det vigtigt, at du først og fremmest gør dig nogle tanker, som kan udgøre skitsen til din forretningsplan. Hvilke produkter sælger du? Kan din undervisning, rådgivning eller dit kursus sælges? Og til hvem? Hvem skal være dine kunder? For mange er rådgivning og iværksætterkurser en rigtig god idé i starten. Her kan du netop få hjælp til at besvare ovennævnte spørgsmål. Her vil du også kunne få hjælp til salgsteknik, branding af dig selv, og hvordan du præsenterer dig selv og din virksomhed mest effektivt over for nye potentielle kunder. Dansk Magisterforening kan hjælpe, men også mange kommuner har en erhvervsserviceafdeling, som tilbyder gratis rådgivning i et vist omfang. Desuden findes der en række private kursusudbydere, som mod betaling giver en grundig gennemgang af emner som salgs- og markedsføring, moms og skatteforhold, regnskab og bogføring.
Vælg fuldtid, eller kontakt din a-kasse
For mange mennesker er den største hurdle i forhold til at blive selvstændig, om det hele nu kan hænge sammen økonomisk. Du kan vælge at springe ud i det som selvstændig på fuldtid. Selvom der naturligvis er nogle økonomiske risici forbundet med det, er det for nogle vigtigt, at de dedikerer sig selv fuldstændig til deres nye virksomhed. Har du selvstændig virksomhed i mindre omfang, har du i nogle tilfælde mulighed for at drive virksomheden, samtidig med at du får dagpenge, i op til 78 uger. Reglerne for, hvad man må og ikke må, er komplicerede og utidssvarende i forhold til nutidens arbejdsmarked. Du skal fx kunne have et almindeligt lønarbejde på fuldtid ved siden af bibeskæftigelsen, og arbejdet skal derfor kunne ligge uden for almindelig arbejdstid. Der er muligheder, men også begrænsninger ved at modtage dagpenge og samtidig have en selvstændig bibeskæftigelse. Du skal derfor kontakte din a-kasse, før du starter din virksomhed, hvis du ønsker at modtage dagpenge ved siden af virksomheden.
Skat og moms er ikke alt
kan holde folk fra at blive selvstændige, er frygten for, at de farer vild i moms- og skattereglerne. Generelt fylder denne frygt unødvendigt meget i folk, for det behøver slet ikke at være så svært. Ligesom langt de fleste iværksætterkurser guider dig gennem reglerne, afholder SKAT gratis kurser for folk som dig, der overvejer at blive selvstændige. Hvis du senere hen finder ud af, at du stadig synes, den del af din virksomhed er svær at administrere, kan du prioritere at bruge lidt penge på en revisor eller bogholder, som kan gøre arbejdet for dig. Det er vigtigt, at det ikke er denne del af livet som selvstændig, der holder dig tilbage, for skat og moms er ikke alt. Den del kan du udlicitere til andre, der har fuldstændig styr på den slags. Hvad du derimod ikke kan udlicitere – og som derfor skal være dit hovedfokus – er at få kunder.
Få kunder
Det er de færreste, der kan springe ud som selvstændige med en fuld kundeportefølje i ryggen. Den slags tager tid at bygge op. Vejen dertil er oftest gennem netværk. Måske har du gennem tidligere ansættelser en fornemmelse af, hvilke virksomheder du vil kontakte med henblik på at få opgaver. Forbered en pitch, og ring dem op på et tidspunkt, hvor du fornemmer, at de har tid til at snakke. Udvid også dit netværk på LinkedIn. Det første år, hvor meget af din tid formentlig vil gå med at opbygge et netværk af kunder, er det en god idé fx at sætte mål for, hvor mange nye mennesker du hver uge eller måned vil kontakte. Sæt gerne tid af til at gå til netværksmøder, messer eller andre erhvervsarrangementer, hvor du kan forestille dig at møde potentielle kunder. Når du har fået dine første opgaver hjem og udført dem til kundernes tilfredshed, kan du vende tilbage til kunderne og spørge, om de vil skrive et par linjer om dig, som du kan lægge på din hjemmeside og bruge som branding.
Find ligesindede
Der vil garanteret opstå en række spørgsmål eller udfordringer gennem din første tid som selvstændig. Du vil måske også opleve, at du i nogle perioder har godt med arbejde, mens du i andre har mindre. Til at håndtere den slags udsving kan det være rart at sparre med et menneske, som kender gamet. Henvend dig fx til din fagforening og spørg, om de kan koble dig til en mentor, eller spørg en selvstændig i branchen, som du respekterer eller beundrer, om vedkommende vil mødes en gang imellem og tale om, hvordan du kan udvikle din virksomhed yderligere. Du kan også leje dig ind i et kontorfællesskab, hvor der sidder andre selvstændige. Det er godt at have kolleger at vende stort og småt med. Og så er det også en rigtig god idé at være omgivet af ligesindede, der selv tror på drømmen om egen virksomhed.
Prioritér det, der giver dig energi
At være sin egen chef kan være skønt. Men det kan også være hårdt. Særligt i opstarten, hvor du selv skal være meget opsøgende og på. Måske har du en aftale med dig selv om altid at tage telefonen, når den ringer, eller besvare mails med det samme, så nye kunder ved, at du er interesseret. Det giver god mening, men kan også virke opslidende, hvis skellet mellem arbejdsliv og fritid udviskes, og det hele flyder sammen. Klare mål for dit arbejde vil også hjælpe dig til at vide, hvornår det er o.k. at holde fri – præcis som for alle de fastansatte. Her er det blot dig selv, der sætter målene. Find ud af, hvad der giver dig energi, og prioritér det, så du kan få et pusterum og vende tilbage og være en endnu mere sprudlende og kreativ chef for dig selv.
Kilder: Ann Mehl, konsulent i Dansk Magisterforenings medlemsrådgivning, og Lene Jørgensen, karriererådgiver i Magistrenes A-kasse