Akademiker med rengøringsvogn
Mere end hver fjerde studerende supplerer indkomsten med et arbejde, der ikke er studierelevant. En af dem er Josefine Nytofte, som er hospitalsmedhjælper på Glostrup Hospital. Her kan hun hvile hjernen, og arbejdstiderne passer bedre til lange studiedage.
“For mig skal et studiejob være supplerende og ikke stjæle fokus fra studiet. Det skal være noget, jeg kan holde ud, og hvor jeg kan slå hjernen lidt fra”.
25-årige Josefine Nytofte har skrubbet gulve og vasket tallerkener som hospitalsmedhjælper på Psykiatrisk Center på Glostrup Hospital i nu mere end fem år. Hun er bachelor i geografi og teksam fra Roskilde Universitet og er netop blevet færdig med sit første år på kandidatuddannelsen i klimaforandringer på Københavns Universitet. Til februar begynder hun på sit speciale.
“Når jeg sidder på studiet hver dag fra 9-16, bruger jeg hjernen hele tiden, så hvis jeg skal tænke videre over problemer og processer på et studiejob bagefter, bliver det meget udmattende i længden”, siger Josefine Nytofte.
LÆS OGSÅ: Studiejob er vejen til penge, coaching og fast job
Det er langt fra ualmindeligt at have ikke-studierelevant arbejde
Når Josefine tager sin hvide dragt på og skubber rengøringsvognen rundt på hospitalsgangene, så er det et studiejob, der langtfra er ualmindeligt.
Således har hver fjerde studerende på universiteterne et ikke studierelevant arbejde i fx butik eller inden for rengøring.
Det viser en ny studielivsundersøgelse fra Dansk Magisterforening (DM). For Josefine Nytofte har denne type studiejob været et velovervejet valg.
“Jeg har haft det svært med kasse- og butiksarbejde. Jeg har altid følt, at jeg skulle hjælpe nogen, og der tænkte jeg, at et hospital kunne være et glimrende sted at starte”, fortæller hun.
Fravalgte studierelateret job
Når Josefine møder ind på arbejde, starter hun typisk med at gøre sin rengøringsvogn klar. På morgenvagter skal morgenmaden til patienterne derefter klargøres, så skal opvasken efter forskellige måltider tages, hvorefter stuer, værelserne, gange og toiletter skal gøres rent. Derefter klargøres nye måltider.
Selvom dette job ikke er studierelevant for hende, så tager hun alligevel noget med hjem efter hver vagt.
“Selvom jeg ikke er læge eller sygeplejerske, kommer jeg ind på livet af patienterne og får snakket med nogle mennesker, som har det rigtig svært. Det giver stof til eftertanke og inspirerer mig, og jeg håber, at jeg kan inspirere dem”, siger hun.
Hun valgte det studierelevante arbejde fra
Josefine Nytofte har haft studierelevant job, men det har hun fravalgt. I juni måned sagde hun op fra et studiejob i Klimasekretariatet i Helsingør Kommune med fokus på CO2-udledninger og klimatiltag i kommunen.
“Det ser sikkert bedre ud på cv’et og vil nok også give bedre jobmuligheder bagefter. Men arbejdstiderne lå meget på hverdage, og der har jeg meget undervisning. Det havde jeg bare rigtig svært ved at få til at gå op tidsmæssigt, for jeg skal også læse, træne og have tid til vennerne”, siger hun.
Typisk har Josefine Nytofte skemalagt undervisning tre dage om ugen fra kl. 9-16. Derudover en halv dags undervisning og så en skemafri dag, som er til projektarbejde, læsning og forberedelse.
“Dermed havde jeg en hel dag, jeg brugte på studiejob, men det gik ud over forberedelsen. Jeg fik ikke læst lige så meget som de andre på studiet, og jeg havde sværere ved at planlægge projektarbejde. Det tog på mig mentalt, og jeg fik stresssymptomer. Så derfor endte jeg med at sige op”, siger hun.
Vil hellere fokusere på studiet
Efter at have arbejdet mindre i en periode pga. stresssymptomer er Josefine nu tilbage på et niveau, hvor hun arbejder på hospitalet lørdag og søndag hver anden weekend kl. 7-14 eller kl. 13-19.30.
At hun ikke har et mere studierelevant arbejde, gør hende nervøs for, om hun står dårligere til et job end sine medstuderende efterfølgende. Men mange af hendes medstuderende har slet ikke haft et studiejob eller har et ikke studierelevant job som hun selv.
“Man skal gøre op med sig selv, om man kan klare et studierelevant job i hverdagene og dermed hele tiden være akademisk på. Der vil jeg hellere fokusere på mit studium, for det er det, der skal forberede mig på fremtiden”, siger hun.
Om et år skal rengøringsvognen parkeres endeligt
Om senest et år regner Josefine Nytofte med, at hun parkerer rengøringsvognen endeligt. Her afleverer hun efter planen sit speciale.
Om en måned skal hun til Jordan for at arbejde med permakultur i et projekt, der skal forsøge at gøre ørkenen grønnere.
“Det skal gøre mig klogere på, om det er det, jeg vil skrive speciale om. Jeg håber på at arbejde med permakultur i projekter i fremtiden. Jeg vil gerne bane vejen for mere akademiske undersøgelser af permakultur, end der er i dag, hvor det mere handler om holdninger for og imod”.