Solovirksomheder i vild vækst
Næsten 145.000 danskere har i dag en selvstændig virksomhed uden ansatte. Det er 1/3 flere end i 2000. Akademikere vil tegne sig for flere og flere af den type virksomheder, mener fremtidsforsker.
Antallet af virksomheder uden ansatte, der kun har ejeren selv på lønningslisten,er efterhånden så stort, at det ikke længere giver mening at tale om dem som en lille udposning på det ”rigtige” erhvervsliv.
En ny opgørelse fra Eurostat viser, at antallet af enkeltmands-virksomheder er vokset med 33,7 procent siden 2000. Dengang var 108.000 danskere registreret som selvstændige uden ansatte. Det tal er vokset til næsten 145.000 i dag.
Alene de sidste fem år har set en stigning i tallet på 10 procent.
I samme periode er 18 % færre blevet selvstændigt erhvervsdrivende med ansatte. 92.000 har i dag egen virksomhed, der også beskæftiger andre, mens tallet i 2000 var på næsten 114.000.
Et boost af frihed
Anne Skare, fremtidsforsker og direktør i virksomheden Future Navigator, er ikke overrasket over, at udviklingen går i retning af, at flere og flere arbejder helt solo.
”Iværksættere med medarbejdere er nogle af de mest stressede - faktisk mere end topledere, viser en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed. Det kan give et boost af frihed at starte for sig selv - uden at være i “fast forhold” til medarbejdere. Folk i min egen aldersgruppe, 42+, med længerevarende uddannelser springer tit ud som selvstændige med netop den begrundelse, at de er trætte af bøvl med kolleger og nysgerrige efter at se, hvor langt deres egne idéer kan bringe dem”, forklarer Anne Skare.
”Når du er en frisat enmandsvirksomhed, bliver dine kolleger de andre frisatte, som du deler en fælles grundtone med, og som du kan koble af og på arbejdsopgaver efter behov. På den måde vælger man de trættende mellemmenneskelige processer fra og har hinanden som positive relationer i stedet. Det må helst ikke ligne den kommune eller den organisation for meget, som du forlod, hvis du er typen, der er gået selvstændigt for at være god for verden og tjene penge undervejs”, tilføjer fremtidsforskeren.
Organisatorisk støjhelvede
Hvor mange af de små virksomheder med kun én ansat, der er startet af en akademiker, findes der ingen præcise tal på. DM vurderer, at 25 procent af magistrene er i atypiske ansættelser og at tallet er i vækst. Af dem er dog kun en del iværksættere.
Også AC forventer en stigning i antallet af både de små lystbetonede solovirksomheder og prekære ansættelser og har i starten af oktober indkaldt til en konference om fremtidens fleksible arbejdsmarked.
I Anne Skares optik er fremtiden allerede begyndt:
”Det er jo præcis iværksætterne, projektmagerne og freelancerne, der bliver efterspurgt i større og større omfang. Det nye er, at det både er unge og gamle, der forlader et organisatorisk støjhelvede, fordi de hellere vil koncentrere sig om at bruge tiden på noget, der også er meningsfyldt for dem selv”.