Dansk Magisterforening

Serie: Rane Willerslevs gyldne øjeblik

Del artikel:

I en ny serie på akademikerbladet.dk har vi sat en række interessante magistre stævne for at finde ud af, hvorfor de er endt der, hvor de er i dag.

En mentor, der sagde de forløsende ord, som ledte forskeren, erhvervskvinden eller kulturmennesket på rette spor.
En faderfigur, en rådgiver eller lignende, der med en handling eller ved at dele en vigtig erfaring hjalp uddannelses- og karriereveje godt på vej. Hvornår så du lyset? Det spørger Akademikerbladet.dk. en række fremtrædende magistre om. Her er svaret fra professor Rane Willerslev, som forsker i social antropologi på Aarhus Universitet og blandt andet er kendt for at have markeret sig i debatten om karakterhysteriet i uddannelsessystemet:


”Mit gyldne øjeblik fandt sted, da jeg læste antropologi og tog et år i Manchester som udvekslingsstudent på universitetet.
Jeg læste visuel antropologi, og lavede i den forbindelse for første gange en dokumentarfilm.  ”Du har jo talent”, udbrød min lærer på universitetet, Anne Grimshaw, da hun så filmen.
Det var der ikke rigtigt nogen, der havde sagt til mig før.
Det blev et afgørende øjeblik for mig, fordi jeg oplevede, at jeg kunne skabe noget særligt, når jeg kombinerede min viden om filmkunst med mit akademiske arbejde. Lige dér stod det meget klart for mig, hvor vigtigt det er - også i videnskabens verden - at skabe en fortælling, der kan forføre læseren eller seeren. Hvordan formidling kan gøre en kæmpe forskel havde jeg ikke tidligere tænkt så meget over, når jeg skrev artikler og opgaver. Det har jeg til gengæld været opmærksom på lige siden. Lige som jeg flere gange har oplevet, at andre forskere, der også har evner inden for et helt andet felt, fx musikken, bringer noget meget værdifuldt ind i videnskaben.”