Dansk Magisterforening

Går stude­rende fra SU til dagpenge?

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

En undersøgelse, som DeFacto lavede for Djøf i 2013, viser, at de studerendes indkomst langt fra kun udgøres af den SU, som de får fra staten. Det var ellers blandt andet Socialdemokraternes grundlag for at sænke dimittendsatsen. De studerende i DM og Djøf skyder også myten ned.

Går de studerende direkte fra blot at have en indkomst på omkring 6.000 - altså deres SU - til en dimittendsats på lidt under 15.000 kroner?

Ja, siger forligspartierne bag aftalen om et nyt dagpengesystem, der blev indgået torsdag.

Blandt andre Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, brugte netop den begrundelse for den sænkelse af dimittendsatsen på 1.885 kroner om måneden før skat for ikke-forsøgere, som partiet er enig med Dansk Folkeparti og regeringen om.

"Omkring dimittendsatsen er det allervigtigste at få sagt, at vi jo sådan set hæver dimittendsatsen for de forsørgende i forhold til kommissions forslag. Men det er samtidig rigtigt, at vi sætter dimittendsatsen ned for andre. Men det er jo stadig sådan, at mange går fra SU på omkring 6.000 til en dimittendsats på omkring 13.000 kroner", sagde Mette Frederiksen på et pressemøde i Finansministeriet torsdag.

Faktuelt forkert
Men den udregning er ikke bare forsimplet, den er grundlæggende forkert. Det viser en undersøgelse, som DeFacto lavede for Djøf i 2013. Af rapportens figur 14 (som kan ses neden for) fremgår det tydeligt, at for ingen af de undersøgte studerende på tværs af erhvervsskoler og videregående uddannelser udgør SU mere end 50 procent af indkomsten.

Frederik Thordal, formand for DM Studerende, peger på det tragiske i, at den nye dagpengeaftale baserer sig på faktuelt forkerte tal. Og så mener han, det er groft, at politikerne heller ikke tager højde for, at de studerendes udgifter også stiger, når de går fra studielivet og til dimittendsatsen.

”Jeg synes, det er absurd at se blandt andet Socialdemokraterne forsvare det her frontalangreb på de studerende med, at vi jo oplever en markant indtægtsfremgang, når undersøgelserne viser det stik modsatte”, siger han og uddyber:

”Det kan ikke passe, at de nyuddannede skal betale for de fejl, der blev begået i 2010. Det er en asocial dagpengeaftale, som jeg frygter vil fjerne de studerendes grundlag for at lade sig forsikre i a-kasserne.”

Figuren oven for viser den samlede indkomst for de studerende fordelt på de forskellige uddannelser. Kilde: DeFacto/Djøf.

Djøf: Absurd spinmanøvre
Tue Anders Johansson er formand de studerende i Djøf. Han peger ligesom sin kollega fra DM, Frederik Thordal, på, at der er en bred vifte af udgifter, som stiger, når man går fra studerende til at være nyuddannet. Eksempelvis skal det billige kollegieværelse fraflyttes, mens fagforeningskontingentet stiger, og a-kassen pludselig kræver betaling.

"Så den der øvelse med, at det kan godt være, at vi skærer dem et par tusind kroner, men til gengæld er det stadig en markant indtægtsfremgang, er jo en helt absurd spinmanøvre", siger han og uddyber:

"Hvis politikerne virkelig tror på, at de studerende og lærlingene lever udelukkende for deres SU, så viser det jo bare, hvor langt de befinder sig fra virkeligheden. Som vores egne tal også viser, udgør SUen under halvdelen af den indkomst, man har brug for under uddannelse."