Dansk Magisterforening

Fagbosser: Bedre dagpengesystem, tak

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

I et debatindlæg i Politiken argumenterer Harald Børsting, formand for LO, Bente Sorgenfrey, formand for FTF, samt Finn R. Larsen, formand for akademikerne, for, at det ikke kun er de arbejdsløse og a-kasse-medlemmerne, der skal betale for et nyt dagpengesystem. Politikerne er også nødt til at finde pengepungen frem.

Dagpengesystemet blev for ufleksibelt og stift, da der i 2010 blev lavet en dagpengereform, som har sendt en stor gruppe mennesker helt ud af dagpengesystemet og gjort det svært at genoptjene retten til dagpenge.

Sådan lyder det fra Harald Børsting, formand for LO, Bente Sorgenfrey, formand for FTF, samt Finn R. Larsen, formand for Akademikerne, i et debatindlæg i Politiken torsdag.

"Dagpengesystemet er en del af selve fundamentet for den danske økonomi. Det er trygge mennesker, som tør forandre sig, og det giver dynamik og omstillingsevne for danske virksomheder, når opsigelsesvarslerne er korte", skriver de blandt andet.

Tryggere system
De tre fagbosser argumenterer for, at trygheden skal tilbage i systemet, og at der skal være en større gevinst ved at tage imod mere kortvarige ansættelser. Noget, som Dansk Magisterforening (DM) også længe har argumenteret for.

Og så håber de tre frontfigurer, at der kan opnås en bred aftale om et nyt, solidt dagpengesystem, som kan holde mange år ud i fremtiden.

"Når dagpengekommissionen afleverer sin rapport, så vil det uden tvivl give anledning til svære diskussioner. Vores mål er, at anbefalingerne viser vejen til et tryggere, mere holdbart, rimeligt og fleksibelt dagpengesystem", skriver de i debatindlægget.

Politikerne skal også bidrage
Som et svirp med halen forklarer de tre fagforeningsformænd, at fagbevægelsen er indstillet på, at der vil være ting i det nye system, som ikke ville være der, hvis fagforeningerne helt selv kunne bestemme. Her henvises der formentlig til den ventede sænkning af dimittendsatsen samt den generelle takstnedsættelse for at kunne finansiere et ekstra års dagpengeret.

Men politikerne er også nødt til at vise sig villige til at bidrage med de nødvendige midler til at få et nyt system til at hænge sammen, pointerer de i debatindlægget. Senest har eksempelvis Socialdemokraterne meldt ud, at det er nødvendigt at tilføre flere penge til et nyt system.

"Politikerne må også tage ansvar og finde den sidste del af pengene. Udmeldinger fra en række af Folketingets partier tyder også på, at politikerne ønsker at bidrage til at finansiere et nyt dagpengesystem. Vi håber, det kan lykkes med en bred løsning, ellers vil det svække tilliden og tilslutningen til den danske arbejdsmarkedsmodel", pointerer Harald Børsten, Bente Sorgenfrey og Finn R. Larsen.