Spring menu over
Dansk Magisterforening

DF: Lavere dimittendsats er i spil

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Kristian Thulesen Dahl, Dansk Folkepartis formand, åbner for, at en lavere dimittendsats kan komme i spil i stedet for nogle af de otte karensdage, dagpengekommissionen foreslog. Flere fagforeninger og Magistrenes A-kasse advarer mod at sænke satsen yderligere.

Som at tisse i bukserne for at holde varmen.

Nogenlunde sådan er reaktionen fra store dele af fagbevægelsen samt eksempelvis Magistrenes A-Kasse, fordi det nu står klart, at blandt andet Dansk Folkeparti åbner for, at de nyuddannedes dagpengesats - den såkaldte dimittendsats - kan blive sænket mere end de fire procentpoint, som Dagpengekommissionen mandag foreslog.

Kristian Thulesen Dahl, Dansk Folkeparti (DFs) formand, forklarer, at han er bange for at miste netop fagbevægelsens opbakning til et nyt dagpengesystem, hvis det indeholder de foreslåede otte karensdage, som LO og FTF i en mindretalsudtalelse modsatte sig.

"Folk i fagbevægelsen har sagt til mig, at de vil være mere tilbøjelige til at kunne leve med, at man så i givet fald kigger på dimittendområdet, men ikke på karensdagene", siger han til Politiken.

Unge vender a-kasserne ryggen
På Twitter advarer repræsentanter fra både Dansk Magisterforening, Djøf, Dansk Journalistforbund og FTF mod, at man skærer yderligere i dimittendsatsen.

Og i et åbent brev forklarer Hans Peter Messerschmidt Andersen, direktør i Magistrenes A-Kasse, at politikerne bør finde pengene et andet sted end hos dimittenderne, da det er en kortsigtet lappeløsning.

"Det bliver en meget kort varme at lade dimittenderne betale gildet. For det bliver endnu vanskeligere at tiltrække unge mennesker til a-kasserne, når den økonomiske dækning beskæres yderligere. Og uden den fødekilde bliver det aktuelle finansieringsbehov for intet at regne i forhold til det, der kommer. De unge vil simpelt hen vende a-kasserne ryggen", siger han.

Danskerne afviser dimittend-forringelser
Politikerne har heller ikke opbakning i befolkningen til at skære i dimittendernes dagpengesats. Som lige nu er på 82 procent af den højeste dagpengesats.

Det viser en meningsmåling med 1.043 gennemførte onlineinterviews, som TNS Gallup har lavet for Magisterbladet, og som Berlingske Nyhedsbureau citerede mandag.

Her svarer 64 procent “uændret” på spørgsmålet om, hvorvidt de synes, at dagpengesatsen for dimittender skal være uændret, hæves eller sænkes. Af de adspurgte mener 13 procent, at dimittendsatsen skal være højere, mens 14 procent mener, at dagpengesatsen for nyuddannede skal sænkes. Og 58 procent mener, at dimittendperioden på to år skal forblive den samme.

Svarpersonerne er blevet informeret om, at dimittendsatsen er på 82 procent af dagpengene for en fuldtidsledig – dvs. 14.690 kr.