Dansk Magisterforening

Angsten for at miste jobbet er fordoblet

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

En undersøgelse blandt medlemmerne i LO og FTF viser, at frygten for at blive arbejdsløs er fordoblet, skriver Politiken.

En rapport om danskernes arbejdsliv viser nu, at finanskrisen stadig har sit tag i medlemmerne af bl.a. LO og FTF.

Her er andelen af medlemmer, som svarer, at de er bange for at miste jobbet, mere end fordoblet siden 2002. Det skriver Politiken på baggrund af rapporten "Fællesskabet før forskellene".

Således var det blot 21 procent af LO-medlemmerne, der frygtede at miste jobbet, mens det i undersøgelsen nu er 41 procent, der har den frygt. For FTF er der sket en lignende udvikling, hvor 12 procent tidligere frygtede at miste deres arbejde, mens det nu er 32 procent, der har samme frygt.

"Der er ingen tvivl om, at den økonomiske krise har spillet en rolle. Men samtidig har usikkerheden sneget sig ind i den offentlige sektor, hvor afskedigelser tidligere var et relativt ukendt fænomen. Der har været gennemført sparerunder i kølvandet på kommunalreformen, hvor et stort antal kommuner blev lagt sammen", siger arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl, Aalborg Universitet, som er en af forskerne bag rapporten.

Dem med mindst uddannelse frygter mest for jobbet

En stor del af årsagen til frygten bunder i en nervøsitet for, at den enkeltes kvalifikationer ikke slår til. Tidligere var det eksempelvis omkring hver femte LO-medlem, som gik rundt med den nervøsitet. I dag gælder det mere end hver tredje.

Den udvikling giver god mening i en periode, hvor der har været finanskrise, stigende globalisering, digitalisering og konkurrence fra eksempelvis Østeuropa, forklarer Laust Høgedahl.

"Der er mange brancher, som har oplevet, at deres jobs er truet. Det er logisk nok, at dem med mindst uddannelse bag sig er mest nervøse for deres kvalifikationer", siger han.