Dansk Magisterforening

KU: Finansloven medfører "stor afskedigelsesrunde"

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Torsdagens finanslovsaftale forsegler samtidig også skæbnen for de milliardstore besparelser på uddannelses- og forskningsområdet, der skal finansiere billigere biler og et løft på sundhedsområdet. Københavns Universitet forventer at skulle nedlægge "op til flere hundrede stillinger".

Danmarks største videregående uddannelsesinstitution, Københavns Universitet (KU), kommer ifølge sine egne beregninger til at mangle 680 millioner kroner i 2019 i forhold til i år.

Det vil få konsekvenser for både uddannelseskvaliteten og forskningen, oplyser KU i en pressemeddelelse, hvor rektor Ralf Hemmingsen forudser, at det vil føre til afviklingen af mange udviklingsprojekter, og at KU bliver nødt til at nedlægge "op til flere hundrede stillinger".

"Denne finanslov giver mindre uddannelse og forskning. Den vil medføre en stor afskedigelsesrunde. I sidste ende vil det påvirke Danmarks evne til at klare sig i den internationale konkurrence. Det er et totalt kursskifte i forhold til årtiers satsning på at gøre Danmark til et videnssamfund, og det vil svække forsknings- og innovationsmiljøer, der har bragt os op i international topklasse", påpeger KU-rektoren.

LÆS OGSÅ: Esben Lunde tordner mod KU før forhandlinger

Besparelse med besparelser på
KU peger på, at universiteterne i forvejen får 11 procent mindre i tilskud per studerende - så der bliver i forvejen effektiviseret på universiteterne, mener KU, som samtidig også kan se frem til at miste et huslejetilskud på 70 millioner kroner årligt. Det var KU ellers blevet lovet som en del af aftalen om det nye byggere på Amager.

For at kunne få tingene til at hænge sammen bedst muligt, sætter universitetet nu sin lid til, at politikerne får lavet nogle justeringer af fremdriftsreformen, som kan fjerne en stor del af den bureaukratiske pukkel, som den har påført dem.

"Vi gør vores bedste for, at der skal skæres mindst muligt i kerneområderne forskning og uddannelse. Men det forudsætter, at nogle af statens krav om administration og dokumentation lempes markant. Vi håber, at regeringen vil hjælpe og snart vil spille ud med en plan", siger Ralf Hemmingsen.

LÆS OGSÅ: Overblik: Det skal pengene bruges på i den nye finanslov