Spring menu over
Dansk Magisterforening

28-årig er årets tillids­repræsentant

Del artikel:

For to år siden blev Bertram Hacke tillidsrepræsentant uden forudgående erfaring. I år modtager han DM’s tillidspris.

“Det er jo fantastisk”.

Bertram Hacke, 28 år, tillidsrepræsentant i Kystdirektoratet og modtager af årets tillidspris, er fornøjet og rent ud sagt forbløffet. Glad over prisen og de ledsagende 25.000 kr., men også overrumplet over, at kollegerne i det hele taget har indstillet ham.

“Det er virkelig et fedt skulderklap. At de har haft overskud til det, ja, at de overhovedet har tænkt på det, er virkelig fedt. For jeg ser jo bare på det som et almindeligt arbejde, hvor jeg har ansvaret for at levere”, siger Bertram Hacke.

Det er blot tre år siden, at Bertram Hacke som færdiguddannet geograf tog turen fra København til Lemvig for at tiltræde en stilling som fuldmægtig ved Kystdirektoratet, der fra en bakke ved Limfjordens kant er myndighed for Danmarks 7.314 kilometer kyststrækning. Tillidsrepræsentant blev han et år senere og uden forudgående oplæring, da den gamle tillidsrepræsentant ønskede at overdrage opgaven til nye kræfter.

“Jeg havde egentlig ikke været involveret i arbejdet før. Men det lød spændende og anderledes, i forhold til de opgaver jeg sad med. Det handler jo meget om organisationsarbejdet”, siger han.

Efter blot et halvt år på posten stod Bertram Hacke med en kæmpe udfordring, da Kystdirektoratet blev flyttet fra Transportministeriet til Miljøministeriet. Kollegerne var urolige og utrygge, men han havde strategien klar.

“Bertram gjorde ledelsen opmærksom på, hvor vigtigt det er med en åben og ærlig kommunikation og at få skabt et rum, hvor medarbejderne kunne udtrykke deres bekymringer og frustrationer”, hedder det i indstillingen fra kollegerne.

For Bertram Hacke er et højt informationsniveau da også en afgørende brik i hans arbejde.

“Jeg fandt hurtigt ud af, at jeg kun kan være en god tillidsrepræsentant, hvis jeg sørger for at sparre med mine kolleger. Fx indkalder jeg til fyraftensmøder mindst en gang i kvartalet. Møderne er med til at etablere et fællesskab, men de er også en anledning for mig til at få adgang til forskellige synspunkter og holdninger i organisationen. Så jeg prøver at fortælle, at fyraftensmøderne ikke kun er for deres skyld, men mindst lige så meget for min egen skyld”.

Kaffermøder er ikke en floskel
En tillidsrepræsentant skal ifølge Bertram Hacke være drevet af retfærdighedssans og pondus, når det gælder forhandlinger. Men det er mest i forarbejdet før en forhandling, at de gode resultater muliggøres, mener han.

“Ofte, fx i forbindelse med en omstrukturering, skal man huske på, at ledere og medarbejdere har identiske interesser. Det skal forstås sådan, at trivsel, tillid og et godt arbejdsmiljø er det, begge parter tilstræber, for har man det, har man også en god organisation, og så får man også resultater. I en travl hverdag er det netop de ting, HR og tillidsrepræsentanten skal fokusere på. Fælles forståelse skaber også et bedre samarbejde”.

Konkret foregår det blandt andet ved, at Bertram Hacke holder “kaffemøder” med ledelsen.

“Det lyder som en floskel, men det fungerer. Vi har ikke haft lange og benhårde forhandlinger, i hvert fald ikke i min tid. Det har mere været længere processer, hvor vi har talt os til rette”.

Og dog skal man ikke tro, at det bare er ren hygge. Tillidsrepræsentanten skal være klar i spyttet og tydelig i sit budskab, mener Bertram Hacke. Ledelsen skal forstå tillidsrepræsentantens position – og omvendt.

“Det gælder om at have oveblikket. Hvorfor vil de fx have de her forandringer i organisationen? Når man ved det, så kan man prøve at vende det til en fordel. Og hvis ikke man kan det, må man forklare ret tydeligt, hvorfor det er en ulempe”.
Hvilket kræver organisatorisk overblik og forståelse. Og derfor masser af sparring med kollegerne. Indtil videre har Bertram Hacke løst opgaven til topkarakterer. I hvert fald ifølge kollegerne:

“Han har leveret en ekstraordinær indsats i en meget turbulent tid med mange forandringer og udfordringer”.

Selv er Bertram Hacke også tilfreds med de første to år på posten.

“Jeg er glad for, at mange bakker op om TR-rollen, og at den i arbejdet med organisationsudviklingen har fået en indflydelse. Vi er jo et ret bredt hus rent fagligt med blandt andre ingeniører, djøf’ere og magistre, som ikke hver dag snakker sammen eller har noget tilfælles. Men vi har i højere grad fået etableret en fælles platform, og det er jeg stolt af”.