Dansk Magisterforening

Minister i samråd om reeksamen-eksplosion

Af Lasse Højsgaard
Del artikel:

Enhedslisten har kaldt uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen i samråd omkring den voldsomme stigning af reeksamener, som fremdriftsreformen har ført med sig. Ministeren kan rokkes i sit syn på reformen, siger Enhedslistens uddannelsesordfører.

Fremdriftsreformen har fået antallet af reeksamener på Københavns Universitet til at eksplodere, og det kan gå ud over uddannelseskvaliteten, når der skal bruges flere penge på at afholde reeksamener.

Det får nu Enhedslisten til at kalde uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen i samråd. Partiets uddannelsesordfører Rosa Lund er oprørt over de utilsigtede konsekvenser, fremdriftsreformen ser ud til at føre med dig.

”Vi ser det som en katastrofe, det her. Men vi havde desværre frygtet, at det ville ske. Og nu, hvor det er sket, vi vil gerne have ministeren til at forhold sig til problemet,” siger hun til Magisterbladet.

Fremdriftsreformen har til formål at sikre, at de studerende gennemfører deres uddannelse på normeret tid. Et af midlerne er, at studerende automatisk tilmeldes reeksamen, hvis de er udeblevet eller dumpet. Det er således ikke muligt selv at planlægge, hvornår man vil tage eksamenen, og det har ført til en fordobling af reeksamener på to institutter, der har opgjort tallene.

Og de tal kan blive endnu større. I år gælder fremdriftsreformens krav nemlig kun nye studerende. Efter sommerferien bliver det samtlige studerende, der er omfattet.

Enhedslisten stod som eneste parti uden for det folketingsflertal, der i 2013 vedtog fremdriftsreformen. Og partiet stillede i sin tid forslag om at netop den automatiske eksamenstilmelding skulle trækkes ud af lovforslaget.

Nu konstaterer Rosa Lund, at de bange anelser er blevet bekræftet, og at de ekstra reeksamener vil stjæle ressourcer fra undervisningen og dermed komme til at sænke kvaliteten.

I samrådet skal uddannelsesministeren svare på seks spørgsmål, herunder, om hun – Sofie Carsten Nielsen – forventede denne konsekvens, om uddannelserne vil blive kompenseret med støtte til de ekstra udgifter og om hun er villig til at ændre på fremdriftsreformen i lyset af de nye oplysninger.

Rosa Lund håber, at samrådet kan få ministeren til at genoverveje og ultimativt helt droppe fremdriftsreformen. Og hun tror ikke, det er et urealistisk scenarie. Samrådet er nemlig blevet indkaldt med opbakning fra de borgerlige partier.

”Hvis reformen skal ændres eller droppes, skal initiativet komme fra partierne, der har indgået forliget. Men det, at både DF, Venstre og Liberal Alliance er med på, at vi skal have dette samråd, fortæller mig, at de også synes, der er et problem. Og så håber jeg, de har mod til at rejse det i forligskredsen,” siger Rosa Lund.

DM’s studentermagasin SEMESTER skrev tidligere denne måned om stigningen af reeksamener. Institut for Medier, Erkendelse og Formidling (MEF) på KU havde sidste vinter lidt over 200 reeksamener, men denne vinter var tallet 378. Institut for Engelsk, Germansk og Romansk er gået fra 323 til 625.

På baggrund af stigningen frygter institutleder på MEF Maja Horst, at en tredjedel af instituttets mere end 6000 årlige eksamener fremover kommer til at gå om, og hun forudser en kæmpe belastning af uddannelsesområdet.

”For studieadministrationen betyder det så meget mere arbejde. Og for underviserne betyder det, at de skal sidder og lave skriftlige bedømmelser lige midt i semesteropstart. Så ja, det tager undervisningstid”, siger Horst.

Der er ikke sat en dato på samrådet om fremdriftsreformens konsekvenser.

De øvrige adspurgte institutter havde ikke opgjort årets antal af reeksamener, men flere delte Maja Horsts frygt.