Spring menu over
Dansk Magisterforening

Hvad mener Venstre om genoptjening af dagpenge?

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Både Venstres formand, statsminister Lars Løkke Rasmussen, og næstformand, udenrigsminister Kristian Jensen, har før valget udtalt, at der er et problem med genoptjeningsreglerne på dagpengeområdet. Torsdag bød finansminister Claus Hjort Frederiksen ind med et tredje bud. Vi har spurgt Venstre, hvad partiet mener.

Skal det være lettere at genoptjene dagpenge - især hvis man er ansat i kortere perioder og dermed kan have svært ved at samle sammen til et års sammenhængende ansættelse?

Ja, sagde først Venstres formand, statsminister Lars Løkke Rasmussen, og næstformand, udenrigsminister Kristian Jensen, før valget. Men nu, da valget er overstået, er partiet måske ikke så indstillet på at gøre noget konkret for dem, som har kortere ansættelser.

I hvert fald udtalte finansminister Claus Hjort Frederiksen torsdag, at han var meget imod, at man løbende kan genoptjene dagpengeretten, da det, ifølge ham, åbner for muligheden for at "arbejde én måned og så holde to måneder fri", som han formulerer det. I interviewet henviser han direkte til den model, som i den lækkede kommissionsrapport er nummer 3, hvor man kan genoptjene dagpenge løbende.

Hvad mener Venstre egentlig?
Akademikerbladet.dk har derfor spurgt Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, så vi kan få opklaret, hvad partiet egentlig mener.

Den politiske ordfører forholder sig dog i den sms, som Magisterbladet har modtaget, ikke direkte til spørgsmålet om, hvad der er partiets officielle linje i dagpengespørgsmålet.

"Når dagpengekommissionen kommer med sin rapport, kigger vi sammen med alle Folketingets partier på anbefalingerne. Venstre ønsker et så bredt forlig som muligt på dagpengeområdet, meget gerne med Socialdemokraterne. Men indtil kommissionen har fremlagt sin rapport, vil vi give den arbejdsro", skriver han i sms'en.

Magisterbladet stillede dernæst to opfølgende spørgsmål:
A) Nu har Venstre signaleret én ting før valget, og finansministeren signalerer så det modsatte i et interview med Politiken. Er det så bare en fejl, at finansministeren blander sig før tid, hvis kommissionen, som du siger, skal have arbejdsro?
B) Skal jeg forstå det sådan, at finansministerens udmelding ikke er Venstres officielle holdning til spørgsmålet?

Svaret kom prompte med præcis samme ordlyd som den første sms:
"Når dagpengekommissionen kommer med sin rapport, kigger vi sammen med alle Folketingets partier på anbefalingerne. Venstre ønsker et så bredt forlig som muligt på dagpengeområdet, meget gerne med Socialdemokraterne. Men indtil kommissionen har fremlagt sin rapport, vil vi give den arbejdsro".

Magisterbladet stillede to uddybende spørgsmål:
Så indtil videre står det hen i det uvisse, hvad Venstre mener?
Om man skal stole på udmeldingerne før valget, eller om finansministeren rent faktisk tegner regeringens linje på dagpengespørgsmålet?

Venstres politiske ordfører er ikke vendt tilbage.