Dansk Magisterforening

DM vil have fleksible genop­tjeningsregler for dagpenge

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Dansk Magisterforenings formand, Ingrid Stage, håber, at et nyt dagpengesystem kan gøre det lettere at genoptjene dagpengeretten. Til gengæld er hun ikke klar til at lade hverken dimittenderne eller en generel satsnedsættelse betale for forbedringer andre steder.

Dansk Magisterforening (DM) er meget fokuseret på, at det bliver lettere at genoptjene dagpengeretten, end det er under de nuværende dagpengeregler.

Det forklarer DM's formand, Ingrid Stage, efter at Politiken onsdag kunne lække den rapport, som Dagpengekommission indtil videre har skruet sammen. Hun påpeger dog, at rapporten hverken indeholder endelige udregninger eller nødvendigvis giver et retvisende billede af, hvordan et nyt dagpengesystem ender med at se ud.

"Vi har hele tiden ment, at genoptjeningsretten var vigtig. Det var absurd, at man i sin tid både forkortede dagpengeperioden og samtidig gjorde det sværere at genoptjene dagpengeretten. Det var også med til få så mange til at falde ud af dagpengesystemet, som vi har set siden", forklarer Ingrid Stage.

Fleksibel genoptjening
DM's formand retter sit fokus mod, at genoptjeningen af dagpenge skal ske på en måde, der bedre flugter med det arbejdsmarked, som DM ser i dag.

Arbejdsmarkedet er nemlig blevet mere broget for magistrene, som i stigende grad også er freelancere og selvstændige. Og det stiller nye krav til dagpengesystemet, som skal være mere fleksibelt.

"Al vores erfaring og alle vores analyser viser, at DM's medlemmer i høj grad får faste ansættelser gennem kortere ansættelser som deltidsstillinger, vikariater og projektansættelser. Det skal kunne betale sig at tage den slags job, så man også med kortere ansættelser kan genoptjene sin dagpengeret. Som det er nu, spiser den slags ansættelsesforhold af ens dagpenge og gør det vanskeligere at komme ind på arbejdsmarkedet", siger Ingrid Stage.

Hvordan skal det finansieres?
DM's formand håber stadig, at nogle af de partier på Christiansborg, der har talt om at tilføre penge til dagpengesystemet, vil få det gennemtrumfet i de kommende forhandlinger.

Ifølge Politiken er man hos LO eksempelvis parat til at bringe dimittendernes rettigheder og dagpengeydelser i spil. Men det bliver ikke med Ingrid Stages gode vilje.

"Vi har hele tiden sagt, at det er vigtigt, at dimittenderne bevarer deres rettigheder, og at vi heller ikke vil sætte dimittendydelsen ned. Det vil vi kæmpe for", siger DM-formanden og henviser til, at DM sammen med Djøf og Ingeniørforeningen (IDA) har sagt, at de ikke vil sætte dimittendrettighederne i spil.

A-kassernes fremtid
Derudover har Ingrid Stage også en frygt forbundet med en generel nedsættelse af dagpengesatserne, som de tre mulige forslag fra den lækkede kommissionsrapport alle sammen i et eller andet omfang lægger op til.

Det kan nemlig være med til at undergrave a-kassernes position, hvis lønmodtagerne ikke kan se en fordel i at være forsikret gennem en a-kasse.

"Hvis vi sætter ydelserne ned - og det gælder også for dimittender - så gør man det pludselig mindre attraktivt at melde sig ind i a-kasserne. Men vi har brug for, at alle synes, det er en rimelig forsikringsordning at være medlem af en a-kasse", siger hun.