Spring menu over
Dansk Magisterforening

Akademiske forbund vokser

Del artikel:

Mens LO-forbundene bløder, oplever de akademiske fagforbund stor medlemsfremgang, viser ny kortlægning. DM er vokset med knap 30 procent de seneste fire til fem år.

Nye medlemmer strømmer ind i de akademiske fagforeninger.

De seneste fem år er de akademiske fagforeninger vokset med 67 procent og tegner sig i 2014 for 203.000 medlemmer. I samme periode har LO-forbundene tabt næsten 100.000 medlemmer. Det viser en ny kortlægning af medlemsudviklingen i fagforbundene, som blandt andet professor ved Aalborg Universitet Flemming Ibsen står bag.

”Akademikerområdet er steget markant. De forbund har meget stor succes med at rekruttere og ikke mindst fastholde medlemmer. Det gælder magistrene, djøf’erne og ingeniørerne”, siger Flemming Ibsen.

Kortlægningen er foretaget på baggrund af tal fra Danmarks Statistik og forbundene selv. Alt i alt tegner der sig et billede af, at flere års nedtur i medlemsudviklingen i de faglige organisationer er standset.

I perioden 2010 til 2014 har der været en stabil medlemsudvikling, som dog også dækker over store forskydninger. LO og HK går således stadig meget tilbage – med op til 40.000 medlemmer om året. Derimod er der ligesom hos de akademiske forbund også fremgang i de gule forbund.

”De gule er et sammenrend, som samler medlemmer op fra alle mulige fagforeninger. Men de akademiske forbund afleverer ikke medlemmer hertil. Akademikerne er over en bred kam rigtig gode til at fastholde de ældre, der er på arbejdsmarkedet og til at organisere og fastholde de unge, når de går fra uddannelse over i beskæftigelse”, siger Flemming Ibsen.

De gule stjæler
Han påpeger, at de gule forbund er begyndt at stjæle medlemmer fra hinanden. ASE, der tidligere var en a-kasse for selvstændige, men nu også kalder sig fagforening, har fået omkring 30.000 nye medlemmer.

Potentialet for fremgangen blandt de akademiske forbund er de seneste år steget, i takt med at flere og flere unge tager en videregående uddannelse. De akademiske forbund har nemlig vist sig gode til ikke mindst at organisere de studerende og fastholde dem, når studielivet efterfølges af en karriere på arbejdsmarkedet. Det viser ikke mindst medlemsudviklingen i DM, hvor antallet af studerende er mere end fordoblet fra 2010 til mere end 15.500 medlemmer i 2014.

Ifølge udviklingsdirektør i DM Lars Meibom skyldes DM’s medlemstilgang et stort fokus på hverveaktiviteter med en meget aktiv tilstedeværelse på universiteterne, hvor DM fortæller de studerende om fordelene ved at være med i et faglig fællesskab.

”Udover fællesskabet kan de unge også få rådgivning om ansættelsesforhold i studierelevante job, gode råd om ansøgning og CV, samt nogle kontante fordele i form af fordelagtige priser på eksempelvis forsikringer”, siger Lars Meibom.

Han vurderer, at der stadig er et stort potentiale for medlemsfremgang i DM blandt de studerende.

”Men der skal kæmpes for det! Der er mange der vil have fat i de studerende. Derudover er det vigtig at vise de unge styrken i et fællesskab og de mange fordele og  udviklingsmuligheder der er i det”, siger Lars Meibom.

Også Flemming Ibsen vurderer, at de akademiske fagforeningers medlemsfremgang kan fortsætte de kommende år.

”De akademiske fagforeninger kan fx tilbyde individuel service som rådgivning, juridisk bistand, vejledning og kompetence- og karriereudvikling ved siden af de kollektive tilbud, netværk og arrangementer for udvalgte grupper,” siger Flemming Ibsen.