Dansk Magisterforening

Ytrings­friheden i det offentlige har det sløjt

Del artikel:

Et stort antal DM-medlemmer holder insiderviden om kritiske forhold på offentlige arbejdspladser tilbage.

Offentligt ansattes grundlovssikrede ret til at bringe kritisable forhold til offentlighedens kendskab fungerer mere af navn end af gavn. Det viser en undersøgelse, som Magisterbladet har lavet i samarbejde med forskere ved Roskilde Universitet.

I undersøgelsen fortæller 35 procent af de ansatte i den offentlige forvaltning, at de har oplevet så kritisable forhold på deres arbejdsplads, at offentligheden burde have kendskab til dem. Men kun en ud af otte har valgt at påtale de kritiske forhold over for offentligheden.

Og det er foruroligende, mener DM’s formand, Ingrid Stage.

“Det er jo et ret skræmmende vidnesbyrd. Både om, at vores offentlige institutioner og forvaltninger er pressede og i krise, men også om at der tilsyneladende er noget i vejen med kulturen på arbejdspladserne, når viden om kritisable forhold ikke kommer frem”.

Jurist og lektor i offentlig forvaltning ved Syddansk Universitet, Pernille Boye Koch, deler Ingrid Stages bekymring.

“Vi har nogle regler, der sikrer offentligt ansatte en vidtstrakt ytringsfrihed, og ræsonnementet bag reglerne er, at det er vigtigt at få de ansattes viden i spil. Når vi så samtidig kan se, at vi nok har beskyttelsen, men at den reelt ikke fungerer, fordi folk ikke i særlig udstrakt grad bruger den, så har vi et problem”, siger hun.

Ifølge Pernille Boye Koch er reglerne for offentligt ansattes ytringsfrihed klare nok. Til gengæld virker den praktiske implementering ikke, mener hun.  Når medarbejdere undlader at ytre sig om kritiske forhold, kan det således skyldes frygt for karrieremæssige konsekvenser, og halvdelen af de DM-medlemmer, der har undladt at gå til offentligheden med deres viden, angiver da også frygt for repressalier som årsag.

“Problemet er, at der bliver ved med at opstå sager, hvor det står klart, at arbejdsgiverne ikke praktiserer eller formidler reglerne til medarbejderne. Det, jeg står og banker ind i hovedet på førsteårsstuderende, som jeg synes er basalt og ret klart, det kan man åbenbart ikke finde ud af at praktisere i den offentlige forvaltning”.

Regeringen har netop nedsat en kommission, der skal se på offentligt ansattes ytringsfrihed og blandt andet vurdere behovet for whistleblowerordninger.