Dansk Magisterforening

80 stillinger nedlægges i Natur­styrelsen

Del artikel:

Styrelsen sejler i stigende grad i blinde, lyder kritikken fra tidligere topembedsmand.

Netop som kommunerne står overfor at skulle påbegynde arbejdet med anden generation af de såkaldte vandplaner, melder Naturstyrelsen nu ud, at den vil nedlægge 80 stillinger. En stor del af besparelserne skal findes på miljø- og naturovervågningsområdet.

Miljøovervågningen er ellers helt afgørende for at sikre, at kommunerne lever op til forpligtelserne i vandplanerne. Bent Lauge Madsen, tidligere chef for Miljøstyrelsens Ferskvandslaboratorium, er chokeret over oplysningerne.

”I forvejen er vores overvågning af vandmiljøet reduceret drastisk til noget, der ligger på omkring en fjerdedel af niveauet for 2006”, siger han.

Bent Lauge Madsen peger på, at en stor del af forklaringen på de store – og omkostningstunge - forsinkelser af første generation af vandplaner var, at de netop var udarbejdet på baggrund af forældede overvågningsdata.

Samme konklusion nåede Rigsrevisionen frem til, da den i slutningen af marts kritiserede Naturstyrelsen for i forberedelsen til vandplanerne at have benyttet uopdaterede og i nogle tilfælde endda direkte fejlbehæftede data, som ”gik tilbage til perioden 2001-2004 og i nogle tilfælde før”.

”Vandplanerne bygger stort set på data, vi må gætte os til. De er utilstrækkeligt opdateret og dybt forældede, og derfor har landbruget let ved at tilbagevise mange af planerne. I forvejen sejler Naturstyrelsen delvist i blinde, så hvis man gennemfører yderligere besparelser, vil det ret beset være mærkværdigt”, siger Bent Lauge Madsen.

Naturstyrelsen vil melde afskedigelserne ud 14. maj. Ud over miljø- og naturovervågningen vil Styrelsen effekture det samlede sparekrav på 70 mio. kr. ved at justere indsatsen indenfor arealdrift og friluftsliv samt finde besparelser på en række opgaver på den centrale adresse i København.