Dansk Magisterforening

Ordnet.dk: Enhedslisten er vendt på en tallerken

Af Mogens Tanggaard
Del artikel:

Enhedslistens kulturordfører Jørgen Arbo-Bæhr var enig med de borgerlige partier om, at ordnet.dk forsat skulle finansieres af tipsmidlerne. Indtil mandag den 2. juni. Da vendte han på en tallerken.

Som tidligere skrevet i både Magisterbladet og på akademikerbladet.dk var der en ”kulturel” alliance mellem Dansk Folkeparti, Venstre, Konservative og Enhedslisten om fortsat at sikre driften og udviklingen på 1,2 mio. kr. af den digitale ordbog ordnet.dk ved hjælp af tipsmidler og ikke fra den finanslovsbevilling på 7,5 mio. kr., som Det Danske Sprog- og Litteraturselskab modtager hvert år - som var foreslået af kulturminister Marianne Jelved (R).

De fire alliancepartiers beslutningsforslag var til 1. behandling i Folketinget mandag den 2. juni. Her skete der det overraskende, at Enhedslistens kulturordfører Jørgen Arbo-Bæhr skiftede standpunkt og nu erklærede sig enig i kulturministerens indstilling. Den går ud på at sikre ordnet.dk med 0,5 mio. kr. i resten af 2014 og 0,9 mio. kr. i 2015. Fra 2016 må Det Danske Sprog- og Litteraturselskab så drive ordnet.dk ved hjælp af finanslovsbevillingen. Altså ingen tipsmidler fra 2016.

Selskabet kan ikke blot vælge at nedlægge ordnet.dk, for det bliver skrevet ind i bevillingsteksten, at det er forpligtet til at drive ordnet.dk videre med finanslovsbevillinger. Det betyder besparelser, med hvad deraf følger på andre af Selskabets aktiviteter.

”… men fra 2016 kan de (Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, (DSL), red.) omprioritere deres penge til at føre ordnet.dk videre. Spørgsmålet er, om de vil. Her bør vi have en hundrede procents garanti fra ministeren for, at DSL kan og vil føre det videre i fremtiden, men sådan en garanti synes jeg, er den bedste løsning for ordnet.dk, så hvis jeg får en garanti, vil jeg ikke stemme for beslutningsforslaget”, sagde Jørgen Arbo-Bæhr under 1. behandlingen af forslaget.

Den garanti var allerede indfriet med ministerens ord om, at pålægge DSL at føre ordnet.dk videre inden for rammer af deres finanslovsbeslutning.

Direktør i Det Danske Sprog- og Litteraturselskab Lasse Horne Kjældgaard siger til akademikerbladet.dk, at det med denne beslutning kan vise sig at være vanskeligt at drive ordnet.dk videre på dét videnskabelige niveau, den befinder sig på i dag, et niveau, der er en forudsætning for Carlsbergfondets fortsatte medfinansiering af ordnet.dk. Og uden den bevilling vil projektet stå helt uden ekstern bevilling og dermed sluge omkring halvdelen af hele DSL’s finanslovsbevilling.