Dansk Magisterforening

Konference skal fremme ligestilling

Del artikel:

Tusindvis af aktivister mødes i disse dage på en stor konference i Sverige for at diskutere ligestilling. Her skabes relationer, der kan påvirke udviklingen i Danmark, siger formand for DM’s ligestillingsnetværk.

Kvinder halter stadig langt efter mænd i spørgsmålet om løn. Og da regeringen for nylig skrinlagde planerne om at øremærke barsel til mænd, lød kritikken, at ligestillingen herhjemme led endnu et knæk.

Men det er ikke bare herhjemme, at ligestilllingen halter. Det gør den i resten af verden. Også i andre dele af Norden. Derfor har den nordiske kvindebevægelse indbudt til konferencen Nordisk Forum Malmø 2014 på den anden side af Øresund, hvor tusindvis af aktivister, organisationer og politikere sætter både nationale og internationale ligestillingsspørgsmål på dagsordenen.

Over fire dage vil mellem 10.000-15.000 deltagere følge et omfattende program med 12 forskellige ligestillingstemaer. Det omhandler blandt andet vold mod kvinder, velfærd, økonomi og kvinder og krop. De fleste af temaerne optager også DM, forklarer formand for DM’s ligestillingsnetværk Charlotte Palludan, som fredag deltager i en paneldebat om kvinders arbejde og karriere.

”På konferencen kan DM møde andre fagforeninger og organisationer og spejle de danske problemstillinger i en nordisk sammenhæng. Forhåbentligt kan vi få nogle relationer der gør, at vi kan arbejde på tværs med andre fagforeninger i Norden, når det gælder at styrke ligestillingen”, siger Charlotte Palludan, som også sidder i DM’s hovedbestyrelse.

Konferencen i Malmø varer mellem den 12. og 15. juni. DM sidder med i Kvinderådet, som er en af arrangørerne bag konferencen. Derfor er Charlotte Palludan sammen med cirka 15 andre medlemmer fra DM på konferencen i Sverige for aktivt at deltage i debatten. Men også for at blive inspireret og kunne få sine diskussioner på området kvalificeret yderligere, når debatten fortsætter nationalt efterfølgende.

”Visse af vores nordiske kolleger har væsentlige bedre ligestillingsforhold end vi har, så jeg håber de kan bidrage med indspark til, hvordan vi kan flytte ligestillingsområdet i Danmark, for det er der brug for”, siger Charlotte Palludan.

Et boost
I 1995 gennemførte FN den fjerde kvindekonference i Beijing i Kina, hvor man vedtog”Platform for Action”. Vedtagelsen blev opfattet som en sejr, som byggede på kvindebevægelsens verdensomspændende regionale arbejde i eksempelvis Norden. De regeringer, som underskrev handlingsplanens 12 artikler, forpligtede sig også til at realisere CEDAW – Kvindekonventionen, gennem at lave et aktivt og synligt arbejde. Men siden 1995 er der ikke afholdt nogen ny verdenskonferense. Konferensen i Malmø er derfor et sted, hvor kvindebevægelsen og øvrige aktører i ligestillingsdebatten langt om længe kan mødes og diskutere ligestillingsspørgsmål på tværs af landegrænser, pointerer Charlotte Palludan.

”Jeg håber derfor, at konferencen giver et boost til DM’s ligestillingsarbejde. Da problemstillingerne på ligestillingsområdet har været de samme i årevis, uden det er blevet markant bedre, er der brug for nye vinkler og kontakter, og dem kan vi få her”, siger hun.

Forventningen er desuden, at konferencen ender med en ny resolution. Det bliver dog formentlig et slutdokument, som i sig selv nok ikke vil flytte så meget som selve opmærksomheden.

”Det flytter noget, når der kommer så meget opmærksomhed på emnet. Når så mange mennesker samles i over fire dage for at inspirere hinanden, så får man input til at arbejde målrettet videre med sagen hjemme”, siger Charlotte Palludan.