Dansk Magisterforening

Halal-frikadeller og ph.d.-banko på Folkemøde

Del artikel:

Der er masser af saft og kraft i ph.d.-viden. Det demonstrerede tre DM-medlemmer på en seance under Folkemødet, der bød på både ph.d.-banko og halal-frikadeller

Er du faldet i søvn til et ph.d.-foredrag? Har du tænkt på ph.d.-arbejde som innovativt? Har du overvejet at ansætte en ph.d.?

Den nye opfindelse ”Ph.d.-samfundsværdibanko” så dagens lys på Folkemødet i Allinge. Bankopladen med spørgsmål som de nævnte var en del af et arrangement, som DM havde søsat for at sætte fokus på den viden og værdi, ph.d.er bidrager med. Bag idéen stod de to ph.d.er Nicoline Jacoby Hansen og Gitte Lønstrup Dal Santo, der sammen med en tredje, religionssociolog og ph.d. Brian Arly Jacobsen, havde vundet DM´s konkurrence om at levere de bedste happenings til at illustrere egen og andre ph.d.ers samfundsnytte.

Først på scenen var Brian Jacobsen, der havde medbragt to hold frikadeller, nogle med halalkød og nogle uden. Mens de blev prøvesmagt, fortalte han om sin forskning på Københavns Universitet.

”Religiøse spørgsmål bliver en større og større del af den kommunalpolitiske hverdag. Vi diskuterer spiseregler på døgninstitutioner og sygehuse, eller vi diskuterer, om konfirmationsundervisningen skal ligge i skoletiden eller udenfor. På et tidspunkt, hvor flere og flere tror, at religiøse spørgsmål er blevet mere ligegyldige, og flere og flere melder sig ud af den danske folkekirke, så er emnet blevet en varmere politisk kartoffel, end det har været længe”, forklarede den religionssociologiske ph.d.-studerende fra Københavns Universitet. 

Ph.d.-banko fik de fremmødte i teltet til at bidrage med eksempler på, både hvordan ph.d.-foredrag kan lulle selv den mest nysgerrige i søvn, og hvordan studierne kan føre til meget andet end forskerkarrierer på universiteterne.

Ph.d.-humanister vækster også
Det sidste var de to DM-medlemmer på podiet selv eksempler på. Nicoline Jacoby Hansen, der er cand.comm. fra RUC og ph.d. fra DPU ved Aarhus Universitet, driver i dag din egen virksomhed, der skaber deltagerinvolverende konferencer. Gitte Lønstrup Dal Santo er netop vendt tilbage til Danmark efter tre år som vicedirektør for Det Danske institut i Rom. Hun har skrevet en tværfaglig humanistisk ph.d. om, hvordan overbevisninger, grundværdier og identitet formes, når der sker radikale samfundsmæssige forandringer. Og så har hun taget en coach-uddannelse.

”Det er ikke kun i biotek- og it-branchen, at ph.d.er skaber vækst og fornyelse og katapulteres ud i spændende og vellønnede job. Os fra humaniora er ofte dygtige iværksættere med en bred vifte af kompetencer og indsigt,” pointerede Nicoline Jacoby Hansen.



Og Gitte Lønstrup Dal Santo supplererede:
”Mennesker forandrer sig, også mens de læser en ph.d. Mange bliver mætte af forskningen og vælger den fra. Men det betyder ikke, at deres studier er spildt. De bliver bare brugt på anden vis,” forklarede Gitte Lønstrup Dal Santo.