Dansk Magisterforening

Nytårskur med sjov og alvor

Af Mogens Tanggaard og Liv Alfast Kretzschmer
Del artikel:

Georg Metz, Janne Gleerup og Jesper Theilgaard sørgede for underholdning og alvorsord, mens de privatansatte selv stod for hyggeligt samvær til DM Privats nytårskur.

Man siger, at man ikke skal gentage en succes. Det har DM Privat nu for fjerde gang trodset med den femte udgave af sektionens årlige nytårskur. Konceptet har været det samme gennem alle årene: Kom og mød kolleger, kom og bliv klogere, kom og bliv underholdt. Og hver gang har det været et tilløbsstykke. Omkring 150 privatansatte – samt en hånfuld freelancere og selvstændige, der i år havde fået en særlig invitation – var mødt op i DM’s bygninger torsdag den 23. januar om aftenen.

Frederik Dehlholm, formand for DM Privat, ønskede alle godt nytår, fortalte kort om nogle af de mange emner og områder, DM arbejder med, og introducerede aftenens første indslag fra den alvorligere ende af skalaen: krænket faglighed.


Janne Gleerup, arbejdslivsforsker og ph.d., fortalte om sin forskning om faglighed i arbejdslivet, nærmere bestemt om hvad der sker med arbejdsglæde og engagement, når den faglige stolthed krænkes. Et fænomen, som ikke er fremmed for mange magistre. Problemet opstår ofte i kølvandet på struktur- og organisationsændringer, hvor kvalitetskriterier defineres langt væk fra praksis. Også moderne ledelsesformer som bl.a. new public management med dens indbyggede privilegiestruktur nedvurderer fagligheden hos højt uddannede, der som alle andre har et alment behov for anerkendelse. (Se også interview med Janne Gleerup fra Magisterbladet).


Næste indslag var af mere underholdende karakter. Meteorolog Jesper Theilgaard fortalte om gamle vejrvarsler. Duer de, spurgte han? Ja, til en vis grad. Selv kan han stå inde for 25 varsler, der holder stik – i det store og hele. Egentlig lidt ligesom med den moderne vejrudsigt. Fx er det helt naturligt, at ældre mennesker får gigt, når et lavtryk nærmer sig. Det kan forklares videnskabeligt.


Aftenens sidst indslag forenede det alvorlige med det underholdende. Georg Metz causerede over akademikerens rolle i det moderne samfund. Hans svar var entydigt: Akademikeren skal repræsentere tvivlen. Det er akademikerens ”moralske fordring” at stille kritiske spørgsmål. Hvis tvivlen og kritikken ophører, har man et samfund i krise. I sig selv ikke underholdende, men krydret med hans mange digressioner om hans tid i Danmarks Radio som bl.a. Christiansborg-reporter og om hans jødiske herkomst gik alvor og morskab op i en højere enhed.