Dagpenge-nedtur fortsætter
Næsten 34.000 ledige har mistet dagpengene i 2013. Heraf er over 4.000 akademikere, og nedturen fortsætter i 2014, spår AK Samvirke i en ny prognose.
Tusinder af ledige fosser stadig ud af dagpengesystemet. Den seneste optælling fra a-kassernes brancheorganisation AK Samvirke viser, at knap 34.000 ledige og heraf mere end 4.000 akademikere har mistet dagpengeretten i 2013.
Da regeringen vedtog dagpengereformen, var forudsigelsen ellers, at 2.000-3.000 ledige ville miste dagpengene. Men nu er tallet mere end 10 gange så stort, og det vil fortsætte med at vokse i 2014, spår AK Samvirke.
Direktør i AK Samvirke, Verner Sand Kirk, er ikke overrasket over, at så mange har mistet dagpengene i 2013. Han kritiserer, at regeringen fra start af slet ikke har forstået konsekvenserne af dens egen reform.
”Det er helt uhørt, at man gennemfører reformer, som har så vidtrækkende effekter på et så forkert grundlag. Og hvis regeringen havde villet, så kunne den fra starten af have set, at det ville gå så galt”, siger Verner Sand Kirk.
De seneste tal fra Beskæftigelsesministeriets egen portal Jobindsats mellem januar og oktober 2013 viser, at det kun er otte procent af de ledige, der fandt arbejde, da dagpengene udløb. Og kun gennemsnitligt fem procent af de ledige akademikere er kommet i arbejde, da dagpengene udløb. Langt de fleste havnet på den midlertidige særlige uddannelsesydelse.
Ifølge tal fra Akademikerne (AC) har 4.027 akademikere mistet dagpengene i løbet af 2013. Det svarer til 1,5 procent af alle forsikrede akademikere. Mere end 800 dimittender har mistet dagpengene.
Sørgeligt
Formand for AC, Finn R. Larsen, undrer sig over, at regeringen ikke lytter mere til tallene og i større udstrækning overvejer, hvordan man vil håndtere udfordringen, at så mange forlader dagpengesystemet og ikke kommer i arbejde.
”Man skal i regeringen overveje, hvad det er for en situation, man er ved at bringe Danmark i. Vi har flere tusinde ledige akademikere, som man ikke formår at gøre brug af i den globale konkurrencesituation, vi står i”, siger Finn R. Larsen.
Han peger på det enorme ressourcespild, det er for både samfundet og den ledige akademiker, at tusinder har taget en lang uddannelse, som mister værdi, jo længere den enkelte går ledig.
”Jeg er grundlæggende bekymret for ikke mindst de mere end 800 dimittender, som har taget en lang uddannelse og slet ikke været ude på arbejdsmarkedet, selvom de har relativ ny viden og knowhow. Det er sørgeligt”, siger Finn R. Larsen.
Verner Sand Kirke mener, det er trist, at regeringen ikke vil tage konsekvensen af fejlskuddet.
”Tallene viser, hvor benhårdt arbejdsmarkedet er. Det er glædeligt, at man har lavet de midlertidige lempelser, men det er trist, man ikke tager konsekvensen og giver de ledige en fair chance for at undgå at falde ud af systemet og stå uden forsørgelsesgrundlag”, siger Verner Sand Kirk.