Spring menu over
Dansk Magisterforening

Udlændinge­styrel­sen strammer op

Del artikel:

Behandlingen af sager om arbejdstilladelse i Grønland har været for langvarig. Det erkender Udlændingestyrelsen, efter at Magisterbladet skrev om historiker Tilo Krause, som blev dømt for at overtræde loven.

Sagsbehandlingen har været for langvarig, og Udlændingestyrelsen har nu ændret sine procedurer i behandlingen af sager om arbejdstilladelse i Grønland. 

Den erkendelse kommer fra Udlændingeservices kontorchef Lone Zeuner. I en mail dateret 14. august beklager kontorchefen desuden, at hun i Magisterbladet 21. februar i år gav en forkert oplysning i sagen om historiker og DM-medlem Tilo Krause.

”Vores sagsbehandling er ikke upåklagelig, og vi kan godt forstå, at Tilo Krause har været utilfreds med dette. Vi har, siden Magisterbladet omtalte sagen, indført nye procedurer, grundig vejledning på brugerportalen nyidanmark.dk, målrettede ansøgningsskemaer og servicemål for maksimal behandlingstid for alle ansøgninger om opholdstilladelse i Grønland", hedder det blandt andet i skrivelsen fra Lone Zeuner.

Dermed er tonen blevet noget mere forsonlig, end den var, da Magisterbladet i vinter første gang skrev om Tilo Krause. Han blev politianmeldt, anklaget og dømt efter et tre et halvt år langt retsligt opgør med Udlændingeservice.

Afslag i december
Dommen faldt, efter at den 34-årige cand.mag. ad flere omgange havde taget sæsonarbejde i Grønland uden at have fået sin formelle arbejdstilladelse i hus på forhånd. En af hans ansøgninger til Udlændingestyrelsen fik han først bekræftelse på flere måneder efter, at han var rejst hjem igen. I et andet tilfælde fik han først i december styrelsens afslag på at måtte arbejde i Grønland i et job, han for længst havde overstået, da sommerens turistsæson sluttede. Afslaget blev givet til trods for, at han kunne fremvise en underskrevet ansættelseskontrakt og til trods for, at det grønlandske Selvstyre havde accepteret, at der var brug for en ikke-grønlænder med tyskkundskaber.

Tilo Krause blev dømt for at have overtrådt udlændingeloven, og han fik en plet på kriminalregistret de næste ti år. Han følte sig kriminaliseret, men ikke fordi der er noget galt med loven.

”Det er sagsbehandlingen i Udlændingestyrelsen, der ikke passer til et moderne, fleksibelt arbejdsmarked”, påpegede han dengang. Hvortil kontorchef Lone Zeuner i Magisterbladet svarede: ”Det kan ikke komme bag på hverken Tilo Krause selv eller arbejdsgivere i den grønlandske turistindustri, at sæsonen er kort, og man derfor skal være ude i god tid for at overholde reglerne”.


Oprejsning til Krause
Selv om Udlændingestyrelsen på baggrund af sagen om Tilo Krause nu har strammet op på sine procedurer, ændrer det ikke ved, at man stadig ikke skal forvente at få svar inden arbejdsstart på en ansøgning, der er sendt få dage før, pointerer kontorchefen. 

Alligevel føler Tilo Krause, at der med hendes udmelding er blevet rettet op på flere vigtige misforståelser og fejlfortolkninger i den langstrakte og udmattende sag.

”Jeg blev ringet op af Lone Zeuner, efter at Magisterbladet var udkommet, og vi endte faktisk med at tage hver vores del af ansvaret for den uheldige proces, vi har været igennem. Det er både respektabelt og seriøst, og selv om jeg naturligvis gerne havde set, at dialogen var kommet i stand langt tidligere, så viser det dog, at en god dialog mellem myndighed og borger stadig er muligt”, understreger Tilo Krause.

Læs Magisterbladets artikler om Tilo Krause-sagen