Praktikopholdene på Udenrigsministeriets repræsentationer har et uddannelsesmæssigt formål og vilkårene fremgår af vedhæftede regelsæt som bl.a. indeholder:
- En tydelig beskrivelse af praktikantens rolle og opgaver på repræsentationen.
- Indskærpelse af, at hver praktikant skal have en akademisk medarbejder som vejleder. Vejlederen skal bl.a. sikre, at opholdet er studierelevant for praktikanten. For at sikre, at der er nok tid til denne opgave, må en vejleder ikke være vejleder for mere end én praktikant.
- At gøre det obligatorisk, at der skal udarbejdes en Training
- Agreement skabelon, der skal vedlægges praktikantaftalen som bilag. Aftalen skal støtte den løbende dialog mellem vejleder og praktikant (kopi vedlagt).
- Praktikanters ret til et vist antal fridage, ud over de almindelige feriedage, til brug for udarbejdelse af skriftlig opgave til studiet.
- Præcisering af, at praktikanter kan deltage i tjenesterejser, og at de i givet fald er dækket af den statslige tjenesterejseforsikring.
- Tydeliggørelse af, hvor meget ferie/frihed praktikanter har: 2,08 feriedage pr. måned svarende til 12,5 feriedag for et praktikophold på 6 måneder. Muligheden for at få tildelt ekstra 5 feriedage er blevet fjernet; til gengæld er flekstid blevet indført, og der er blevet givet mulighed for at ”betale” for arbejdsgiverbestemte lukkedage med flekstid i stedet for feriedage.
- Præcisering af, at hvis praktikopholdet afsluttes før tid på grund af grov misligholdelse fra praktikantens side, skal det ske under iagttagelse af de almindelige forvaltningsretlige regler herom
For så vidt angår honorering gælder følgende:
- Rammen for honorering er 4.000-6.000 dkr. pr. md. Det er den enkelte repræsentation, der vurderer, hvilket niveau den vil lægge sig på. Det sker på baggrund af en vurdering af prisniveauet lokalt.
- Honoreringen gives som udgangspunkt som refusion for visse nærmere definerede dokumenterede faktiske udgifter, da denne honoreringsform økonomisk set er mest fordelagtigt for praktikanter, der får SU under deres ophold.
- Mulighed for at tilbyde praktikanterne et lokalt pre-paid SIM-kort for at sikre, at man i kritiske situationer, fx en krisesituation, kan komme i kontakt med praktikanterne.
Prissætning for værdien af boligen, såfremt repræsentationen har mulighed for at stille det til disposition: 75% af det af repræsentationen fastsatte maksimum-beløb for udgiftsrefusion. De resterende 25% af maksimum-beløbet for udgiftsrefusion kan praktikanten bruge til at dække dokumenterede udgifter i henhold til reglerne herom.
Dansk EU-formandskab 2025
Da vi nærmer os et dansk EU-formandskab (2. halvår 2025), gælder følgende for studerende som indgår i arbejdet med formandskabet:
- På EU-repræsentationen i Bruxelles udgør andelen af praktikanter i dag 25% af det samlede antal udsendte akademiske medarbejdere. I forbindelse med det kommende danske EU-formandskab kan andelen af praktikanter øges til 50% af det samlede antal udsendte akademiske medarbejdere.
- Derudover kan praktikophold ifm. et EU-formandskab, udvides til op til 12 måneder med henblik på, at praktikanterne kan nå at få en god indføring og være med i forberedelserne af formandskabet, inden det løber af stablen. Praktikanterne vil ikke kunne få merit for hele opholdet, og det kan have konsekvenser for den studerendes mulighed for SU i den sidste del af opholdet. Udenrigsministeriet vil derfor supplere honoreringsmodellen med mulighed for at kunne give en erkendtlighed i den del af opholdet, der går ud over de normale 6 måneder, inden for rammerne af det i LOV nr. 492 af 15/05/2023 angivne maksimale erkendtlighedsbeløb.
Info om UM’s praktikantordning kan findes på UM.dk, der er en one-point-of entry vedr. alle praktikantmuligheder i udenrigstjenesten. Praktikantansøgningsprocessen foregår ved hjælp af statens e-rekrutteringsplatform.