Med blandt andet DM’s input har Udenrigsministeriet skabt et regelsæt, der styrker arbejdsmiljø og det faglige udbytte af praktikperioden. Se hvad det betyder for dig.
Hvert år rejser små 300 studerende ud i verden som praktikant for Udenrigsministeriet. Destinationerne kan være alt fra Sydafrika til Vietnam, og det krævet en del forberedelse at flytte sit liv til et nyt land for et semester. Hvor skal man bo? Hvilke rettigheder har man som praktikant? Og hvordan finder man balancen mellem arbejde og fritid?
For at skabe så gode rammer som muligt for praktikanterne har Udenrigsministeriet opdateret sit regelsæt for praktikopholdene. De nye retningslinjer sikrer blandt andet praktikanten:
• En fast og individuel vejleder på praktikstedet.
• Fridage til opgaveskrivning.
• En grundig og god introduktion til arbejdspladsen.
• Løbende dialog og feedback under praktikopholdet.
• Økonomisk hjælp til dækning af visse udgifter.
Praktikanternes gå-på-mod skaber værdi
Hvad bidrager praktikanter med på en arbejdsplads, og hvordan sikrer man at begge parter – praktikanten og Udenrigsministeriet – får mest muligt ud af praktikantopholdet? Ifølge Kristina Theisen, fuldmægtig i HR i Udenrigsministeriet, bringer praktikanterne ny energi og nye perspektiver til arbejdspladserne:
”Vi oplever gang på gang en række dygtige unge mennesker på repræsentationerne. De bidrager med ny viden og indsigt fra undervisningsinstitutionen samt stort gå-på-mod, engagement og nysgerrighed. Nogle unge bliver bekræftet i at de er på rette spor ift. deres karriere ønsker og drømme – andre får en oplevelse og erfaring, som de kan gøre brug af og tage med sig et andet sted på arbejdsmarkedet.”
Vi skal som arbejdsplads huske, at praktikanterne er der som led i deres studie, og at de fleste dumper ganske uforberedte ned i vores dagligdag og organisation.Kristina Theisen, Fuldmægtig i Udenrigsministeriet
Theisen forklarer, at det har været centralt i de nye retningslinjer at understrege, at praktikken er en del af uddannelsen – og at arbejdsmiljøet skal afspejle det. Hun uddyber:
”Vi skal som arbejdsplads huske, at praktikanterne er der som led i deres studie, og at de fleste dumper ganske uforberedte ned i vores dagligdag og organisation. Det har været vigtigt for os at sikre større fokus på praktikanternes faglige udbytte af opholdet og trivsel og tilfredshed med de rammer, opholdet foregår under.
Derudover har vi forsøgt at tage højde for, at udgiftsniveauet flere steder i verden har ændret sig over årene ved at yde refusion for visse udgifter under opholdet medhenblik på at gøre det økonomisk indenfor rækkevidde for en studerende at påtage sig et praktikophold.”
Er du på vej i praktik?
Her er nogle gode råd til dig, der skal i praktik:
1. Lav en god forventningsafstemning: Sørg for at lave forventningsafstemning med din praktikvejleder om kommunikation, arbejdsopgaver og læringsmål. Notér løbende udfordringer og refleksioner, så I kan tale om dem på jeres statusmøder.
2. Lær dine kollegaer at kende: Spis frokost sammen og deltag i sociale arrangementer og møder. Opsøg tillidsrepræsentanten, som er den kollega, der er valgt til at varetage akademikernes interesser på arbejdspladsen.
3. Vær nysgerrig og åben: Stil spørgsmål til kollegaernes praksis, du kan lære meget af dem, men husk også at forholde dig nysgerrig og åben. Vis initiativ og interesse – jo mere du spørger, jo mere får du ud af dit forløb! Så enkelt er det.
Regelsættet møder opbakning i DM
DM har været med til at komme med input til de nye retningslinjer, og Mette Askov, rådgiver i DM, ser positivt på resultatet:
”Udenrigsministeriet har med de nye retningslinjer skabt et godt værktøj til at sikre, at både praktikanter og ansatte i udenrigstjenesten har et tilgængeligt og klart regelsæt over, hvilke vilkår der gælder som praktikant i Udenrigsministeriet, hvem man kan henvende sig til, hvis praktikken ikke går som forventet, eller hvis man som praktikant udsættes for forhold, som ikke er i orden.
Vi håber, at det gode arbejde vil kunne inspirere andre statslige arbejdspladser til at arbejde lige så seriøst med at sikre gode arbejdsforhold for universitetspraktikanter.Mette Askov, rådgiver i DM
Det har været vigtigt for DM, at universitetspraktikanter i Udenrigsministeriet har et regelsæt over deres vilkår, som er kendt og tilgængeligt for både praktikanter og praktikansvarlige, og som sikrer, at der er samme retningslinjer for alle uanset, hvor man er i praktik.”
DM håber, at Udenrigsministeriets regelsæt vil inspirere andre arbejdspladser til at gøre det samme:
”Det er et gennemarbejdet regelsæt, hvor Udenrigsministeriet tager praktikanternes arbejdsmiljø alvorligt, og vi håber, at det gode arbejde vil kunne inspirere andre statslige arbejdspladser til at arbejde lige så seriøst med at sikre gode arbejdsforhold for universitetspraktikanter.”
Arbejdsmiljø når du er i praktik
Du er omfattet fuldt ud af Arbejdsmiljøloven, når du arbejder under forhold, der ligner arbejde for en arbejdsgiver. Og du er derfor ikke omfattet af Lov om undervisningsmiljø under praktikken.