Spring menu over
Dansk Magisterforening

Velux Fonden bevilger 40 millioner kroner til humanistiske og samfundsvidenskabelige grundforskningsprojekter

© Foto: Velux Fonden

Af Claus Baggersgaard
Del artikel:

Velux Fonden har bevilget 40 millioner kroner til syv humanistiske og samfundsvidenskabelige grundforskningsprojekter ved en række af de danske universiteter. Formålet med investeringen er at understrege fondens engagement i at fremme viden om og forståelse af vores kultur, historie og samfund.

”Jeg er utrolig glad for, at vi gennem vores tætte samarbejde med de humanistiske og samfundsvidenskabelige institutter på landets universiteter kan være med til at styrke deres forskningsmiljøer. Det er helt afgørende, hvis vi skal nå til ny og dybere forståelse af vores kultur og samfund og løse tidens vigtigste udfordringer, som ikke kan løses med teknisk eller økonomisk indsigt alene. Vi har brug for viden om den menneskelige faktor og dens rolle i både udfordringerne og løsningerne,” siger Henrik Tronier, der er uddelingschef for human- og samfundsvidenskabelig forskning og kultur og er ansvarlig for forskningspolitik i Velux Fonden.

De syv projekter har fået cirka 5,5 millioner kroner hver, som er bevilget som en del af Velux Fondens uddelingsområde 'human- og samfundsvidenskabelig forskning og kultur', som hvert år uddeler midler gennem fondens Kernegruppeprogram. Gennem programmet har fonden siden 2008 støttet 121 projekter.

Programmet er målrettet grundforskning på højeste faglige niveau og fokuserer på at støtte forskere i at etablere en forskergruppe, kendt som en kernegruppe, og gennemføre et tre-fireårigt projekt, der vil skabe ny dybtgående viden.

Velux Fonden er en af de få fonde i Danmark, der yder betydelig støtte til humaniora.

De syv projekter er: 

• AGIL work-life balance: borgere, politikker og virksomheder – 
Caroline de la Porte, professor MSO, Copenhagen Business School, Institut for International Økonomi, Politik og Business. 

• Pengespil: Økonomisk socialisering i krydsfeltet mellem gaming og investering – Anne Mette Thorhauge, lektor, og Andreas Lindegaard Gregersen, lektor, Københavns Universitet, Institut for Kommunikation.

• Postneutralitet i arkiver, biblioteker og museer – Nanna Kann-Rasmussen, lektor, Københavns Universitet, Institut for Kommunikation.

• Sprogligt lys over den indoeuropæiske mørke tidsalder – Thomas Olander, lektor, Københavns Universitet, Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab.

• Æstetisk atmosfære. En undersøgelse i fænomenologisk psykologi – Tone Roald, lektor, Københavns Universitet, Institut for Psykologi.

• Penal Engineering: Et studie af kriminalpolitikkens rationaliteter og konsekvenser i Danmark – Rasmus Munksgaard, lektor, og Annette Olesen, lektor, Aalborg Universitet, Institut for Sociologi og Socialt Arbejde.

• Rationalitet, afstigmatisering og psykisk lidelse – Somogy Varga, professor, Aarhus Universitet, Institut for Kultur og Samfund.