Spring menu over
Dansk Magisterforening

Stor pris til epidemiologiprofessor fra AU

Henrik Toft Sørensen

© Foto: Novo Nordisk Fonden

Del artikel:

Henrik Toft Sørensen, klinisk epidemiologiprofessor fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, er blevet tildelt Marie og August Krogh Prisen på 1,5 mio. kr. for sit omfattende bidrag til dansk og international klinisk epidemiologisk forskning.

Han etablerede i år 2000 Klinisk Epidemiologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, og på lidt over 20 år er afdelingen vokset fra at huse tre medarbejdere til i dag at beskæftige 90 forskere, som alle målrettet arbejder på at skabe bedre forståelse af sygdomsforløb over livslange perspektiver.

For sit uvurderlige arbejde i forhold til at pionere dansk klinisk epidemiologisk forskning belønnes Henrik Toft Sørensen nu med Marie og August Krogh Prisen, der siden 1969 årligt er blevet uddelt af Novo Nordisk Fonden og Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber til en fremragende dansk, sundhedsvidenskabelig forsker. De 1.250.000 kr. er øremærket forskning, og de resterende 250.000 kr. går til forskeren personligt.

Henrik Toft Sørensens forskning har i årtier været centreret omkring registre og kliniske databaser, der rummer uvurderlig information i forhold til at forstå sygdomsforløb over årtier. Han har endda selv været med til at etablere en række databaser, som i dag er kilderne til at udføre forskning af den højeste kvalitet.

Specifikt har Henrik Toft Sørensen brugt en stor del af sin karriere på at forstå sammenhængen mellem blodpropper, hjerte-kar-sygdomme og kræft. Det har blandt andet ledt til meget bedre indsigt i, hvorfor patienter med kræft får blodpropper i benene og lunger, hvordan blodpropper kan bruges som markør for endnu ikke erkendt kræft, hvordan blodpropper i hjerte og lunger er koblet til dårligere prognose ved kræft, og at patienter med blodprop i ben og lunger har dårligere overlevelse helt op til 30 år senere.

Forskningsresultaterne er publiceret i mere end 1.000 videnskabelige artikler i nogle af verdens førende tidsskrifter såsom New England Journal of Medicine, JAMA, British Medical Journal, The Lancet og Annals og Internal Medicine.