Spring menu over
Dansk Magisterforening

SDU-projekt vil identificere troværdig journalistik

Claes de Vreese

© Foto: Privat

Del artikel:

Et hold forskere fra SDU’s Digital Democracy Centre har sat sig for at udvikle teknologier, der gør det muligt at identificere troværdig journalistik på sociale medier ved at markere, om en nyhedshistorie eller dele af historien er verificeret og journalistisk bearbejdet.

Professor Claes de Vreese står i spidsen for det nye projekt, der er støttet af TrygFonden, og som har en ambition om at styrke tilliden til både journalistiske kilder og information på digitale medier i det hele taget.

Han er leder af Digital Democracy Centre på SDU, hvor hun forsker i politisk kommunikation, kunstig intelligens, data og demokrati og er en af verdens førende forskere på feltet.

“Vi vil skabe et system, der kan identificere, at indholdet er troværdigt og er blevet verificeret af organisationen bag. Der vil så være et visuelt kendetegn på en historie, der er blevet bragt i sit fulde omfang, lidt som vi kender det fra varemærkninger som Ø-mærket eller aldersmærker på film”, udtaler Claes de Vreese.

Forskerne kigger på en metode til at verificere citater, så en kilde, der udtaler sig til medierne, får mulighed for at skrive under på, at det her er noget, vedkommende har sagt.

Forskningsprojektet er netop skudt i gang og løber over 3 år. Det er støttet af TrygFonden med 2,3 mio. kroner.

Ud over Claes de Vreese er Simon Erfurth, David Nicolas Hopmann, Joan Boyar, Kim Skak Larsen, Johanna Eggers og Marília Gehrke – der alle er tilknyttet Digital Democracy Centre – også med i projektet.