Dansk Magisterforening

RUC’s formidlingspris går til sundhedsforsker

© Foto: RUC

Del artikel:

Lektor i sundhed og antropolog Alexandra Jønsson er blevet hædret med RUC’s forskningsformidlingspris. Prisen gives til en forsker eller en gruppe forskere, der har ydet en særlig formidlingsindsats inden for det seneste år.

Alexandra Jønsson forsker i ulighed i sundhed, og hendes formidling bærer præg af, at hun tør gå mod strømmen. Hun har som forsker sat debatten om overdiagnosticering i det danske sundhedsvæsen på dagsordenen både blandt politikere og sundhedsprofessionelle og i den bredere befolkning. Som forsker arbejder hun tværfagligt som antropolog med inspiration fra sociologi og medicin.

For at formidle sin forskning har Alexandra Jønsson blandt andet skrevet kronikker i Kristeligt Dagblad og Jyllands-Posten, været gæst i ’Brinkmanns Briks’, deltaget i debatter på Folkemødet, medvirket i podcasts og udgivet en lærebog. Hun har holdt mange oplæg – blandt andet for praktiserende læger ved den årlige verdenskongres i Bruxelles i juni måned, hvor hun var en af hovedtalerne.

Alexandra Jønsson er glad for at modtage prisen, og for at formidlingsindsatsen bliver værdsat.

“Jeg synes, forskningsformidling er virkelig vigtigt, ikke mindst i en tid, hvor information og viden hentes alle mulige steder fra, derfor mener jeg, at vi har et særligt ansvar som forskere i at udbrede kritisk tænkning og den viden, vi skaber via vores forskning. Jeg forsker både med og for befolkningen, og min forskning vedrører os alle sammen. Mine resultater kan potentielt have indflydelse på, hvordan samfundet indrettes, og derved folks liv, derfor er det afgørende, at de også bliver oplyst om, hvad jeg finder ud af,” udtaler hun.