Spring menu over
Dansk Magisterforening

Otte talentfulde forfattere på vej til universiteterne

© Velux Fonden

Af Claus Baggersgaard
Del artikel:

Snart flytter otte forfattere ind på fem danske universiteter med hver 400.000 kroner i rygsækken. De har alle fået et toårigt arbejdslegat af Velux Fonden og skal både inspirere – og inspireres af – humanistiske forskere og studerende

De otte kommende “writers-in-residence” er Glenn Bech, Emeli Bergman, Gry Stokkendahl Dalgas, Rasmus Daugbjerg, Tine Høeg, Caroline Albertine Minor, Kirstine Reffstrup og Malte Tellerup. Det er institutter på Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Roskilde Universitet og Syddansk Universitet, der kan se frem til at få en forfatter tilknyttet i to år.

En af de udvalgte forfattere er Glenn Bech, der debuterede i 2021 med den anmelderroste erindringsbog ’Farskibet’. I 2022 udgav han bogen ’Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet’, for hvilken han modtog Politikens Litteraturpris 2022.

Han glæder sig til opholdet på Institut for Kultur- og Sprogvidenskaber på Syddansk Universitet. Og selvom man måske kan undre sig over, hvad han skal dér, med alt det han har gang i, er han selv ikke i tvivl:

“Jeg har brug for hjælp. Mine bøger er meget farvet af, hvor jeg står i mit liv. Jeg er i gang med min nye bog og skal skrive om klasse igen, og jeg har brug for hjælp til at komme mere ind i emnet – det historiske omkring klasse – men jeg vil også gerne blive skarpere ved at udveksle viden med både forskerne og de studerende,” siger Glenn Bech.

Fælles for alle forfatterne er, at de har debuteret for mindre end ti år siden, men har et højt, anerkendt kunstnerisk niveau med flere skønlitterære udgivelser bag sig.

Hver forfatter modtager 200.000 kroner per år i to år. Derudover bliver universitetets udgifter til for eksempel frikøb til den tilknyttede forsker, forfatterkontor, rejseudgifter, workshops, administration med videre dækket. Velux Fonden giver i år samlet fem millioner kroner i bevillinger i programmet.

Velux Fonden ønsker på den måde at bidrage til at styrke dansk skønlitteratur ved på den ene side at give talentfulde forfattere mulighed for at koncentrere sig om deres litterære arbejde og på den anden side skabe rum til gensidig inspiration mellem forfattere, forskere og studerende. Forhåbentlig munder samarbejdet ud i nye, kreative erkendelser og udtryk.

De seneste år har programmet kun været et pilotprojekt, men nu har Velux Fonden besluttet at gøre det til et fast program under navnet Litteratur og humanvidenskab i dialog.

Næste ansøgningsopslag forventes at blive offentliggjort til foråret 2024, hvor arbejdslegatet vil kunne søges efter invitation gennem en institutleder ved et af de humanvidenskabelige institutter, som fonden samarbejder med.