Spring menu over
Dansk Magisterforening

Nyt Nato-center for kvanteteknologi placeres på KU og DTU

Jesper Petersen

© Foto: Folketinget

Del artikel:

NATO har besluttet at placere et kvanteteknologisk center i Danmark. Centeret forankres på Niels Bohr Institutet på KU med bidrag fra DTU, AU og Danmarks Nationale Metrologiinstitut.

Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen udtaler: “Det er en kæmpe bedrift, at Niels Bohr Institutet sammen med stærke partnere skal huse et NATO-center for kvanteteknologi. Danmark kan tilbyde nogle af verdens førende forskningsmiljøer på området. Det kan vi godt være stolte af. Og det bliver de danske forskningsmiljøer i den grad anerkendt for med NATO’s udvælgelse. Kvanteteknologien vil skabe enorme forandringer. Med et NATO-center bliver Danmark centralt for vores fælles sikkerhedspolitiske indsats på området. Og vi vil tiltrække nogle af verdens førende forskere og virksomheder. Det vil regeringen bakke op om med en ny strategi for kvanteforskning, som forventes lanceret til efteråret”.

Det danske center skal bestå af to elementer:

1. En accelerator (inkubator), der er et uddannelses- og mentorforløb typisk over 12-18 mdr. Forløbet skal gøre virksomhedernes nye teknologiske løsninger modne til det kommercielle marked. Der kan bl.a. blive afholdt workshops om forretningsudvikling og rådgivet om patentforhold, markedsudvikling osv.

2. Et testcenter og en fabrikationsenhed, der består af fysiske laboratorier og testfaciliteter, hvor nye innovative idéer kan udvikles og testes. Det kan eksempelvis være udvikling og test af fysiske komponenter til kvantesensorer, kvantekrypteringsenheder eller kvantecomputere.

Danmarks bud på et NATO-kvantecenter blev udarbejdet af myndigheder, erhvervslivet og forskningsinstitutioner og blev støttet af forsvarsministeren, uddannelses- og forskningsministeren, udenrigsministeren og erhvervsministeren.