Nyt forskningsprojekt vil forudsige, om litterære værker bliver en succes
Mads Rosendahl Thomsen © Foto: AU
Forestil dig, at en forlægger kunne screene 200 manuskripter via et system, der kunne forudsige, hvorvidt der blandt teksterne var et værk, der havde en særlig litterær kvalitet med potentiale til at blive en succes.
Det kan blive til virkelighed på grund af forskningsprojektet Fabula-NET på Aarhus Universitet, som Velux Fonden har støttet med 5,4 mio. kr.
Forskerne forsøger at kombinere kunstig intelligens med forskning inden for litteraturvidenskaben for at opnå en bedre forståelse af litterær kvalitet og dermed skabe et mere kvalificeret system til at vurdere litterære værker.
Lektor Kristoffer Laigaard Nielbo fra Center for Humanities Computing Aarhus står sammen med professor i litteraturhistorie Mads Rosendahl Thomsen i spidsen for forskningsgruppen, der er et interdisciplinært samarbejde mellem litteraturforskning, lingvistik og informatik.
Forskerne arbejder med tre succesparametre for en tekst. Den intrinsiske succes, der ser på værkets indre struktur, da succesfulde fortællinger ofte er kendetegnet ved en særlig narrativ struktur. Det ekstrinsiske succesparameter, hvor systemet evaluerer et værk i forhold til, hvor ofte det bliver udlånt fra biblioteket, og hvor gode anmeldelser det får. Det sidste parameter kalder forskerne for den præferentielle succes, der ser på, hvorvidt et værk har større succes hos unge eller ældre, eller om der er særlige præferencer hos målgruppen, alt efter om de er fra land eller by.
Kristoffer Laigaard Nielbo