Ny ITU-professor vil åbne Natural Language Processing for mindre sprogområder
© Foto: ITU
Barbara Plank er nyudnævnt professor i datalogi ved IT-Universitetet i København, hvor hun arbejder med at gøre Natural Language Processing (NLP) mere åben og inkluderende over for mindre sprogområder. NLP-teknologien bruges allerede i digitale assistenter, oversættelsestjenester og apps, der tilbyder stavekontrol af e-mails og beskeder, og i de senere år er NLP vokset som forskningsfelt, fordi teknologiens anvendelsesmuligheder er eksploderet i omfang.
“NLP spiller en stor rolle i dagens samfund. Det er ikke bare et felt for teoretisk videnskab, det anvendes både i det private og i det offentlige”, siger Barbara Plank. Ifølge professoren har deep learning – indarbejdelse af neurale netværk i kunstig intelligens, så systemer bliver i stand til at lære – revolutioneret forskningen på området og udbredt NLP på helt nye måder.
På ITU, hvor Barbara Plank blev ansat som lektor i 2018, er hun i sit arbejde fokuseret på at bygge deep learning-systemer til maskinlæring og forskellige typer kunstig intelligens.
Kvaliteten af den sprogbaserede teknologi svinger dog kraftigt, alt efter hvad for et sprog man taler, og når man når ned på dialektbasis, venter det teknologiske gennembrud fortsat. Der er et stort behov for bedre modeller for mindre sprogområder, noget, Barbara Plank også er bevidst om, i kraft af at hun selv kommer fra en tysktalende minoritetsgruppe med egen dialekt i Sydtyrol.
“Tag for eksempel kundeservicesystemer. De fungerer ganske godt på engelsk, tysk og kinesisk – de store sprogområder – men når det kommer til dansk, svensk eller islandsk, så findes der meget lidt understøttelse. Det er vigtigt at udvikle teknologier, så flere kan få gavn af NLP”, siger hun.