Ny ITU-professor undersøger deling af personlige oplysninger online
© Foto: ITU
Louise Barkhuus er tiltrådt som professor i datalogi på ITU, hvor hun skal forske i deling af følsomme personoplysninger online – såkaldte privacy issues.
Hun tog sin ph.d. på IT-Universitetet i 2004 og har siden undervist på bl.a. Cornell Tech og UCSD i USA.
Hendes forskning befinder sig inden for det multidisciplinære human-computer interaction-område (HCI), hvor, som navnet antyder, menneskets interaktion med teknologi undersøges. I sin forskning er Louise Barkhuus særligt interesseret i brugeroplevelser og persondataproblematikker, som de udfolder sig i mødet med lokationsbaserede applikationer og sociale medier. Her bruger hun sit indgående kendskab til sociale mediers brug af lokationsbestemmende sensorer til at undersøge, hvordan man forbedrer de teknologier, vi bruger hver dag.
“Det er de færreste, der ved, hvordan og i hvilket omfang deres personlige oplysninger opbevares og deles. Det er der sådan set ikke noget at sige til, når man tager i betragtning, hvor svært det kan være at skabe sig et overblik over den data, man deler”, udtaler Louise Barkhuus.
I takt med digitaliseringens fremmarch og indførelsen af komplicerede regler for opbevaring af data er det kun blevet sværere og sværere for den enkelte at gennemskue, hvor mange personlige oplysninger man deler på nettet, hvor de havner, og hvem der kan tilgå dem. Diskussioner om det digitale privatliv og retten til databeskyttelse dukker med jævne mellemrum op i medierne, og mange bekymrer sig om, hvad de deler på nettet. Men bekymringen oversættes ikke nødvendigvis til handling:
“I den forbindelse taler man meget om the privacy paradox”, siger Louise Barkhuus. “Det paradoksale består i, at brugere giver udtryk for bekymring over, hvordan personfølsomme oplysninger behandles, uden i realiteten at gøre noget ved det”.
Ifølge forskeren bliver opbevaring og deling af persondata kun et større problem i fremtiden. Som samfund skal vi indstille os på at dele endnu mere data, end vi i forvejen gør, og vi vil også opleve flere og værre hackerangreb, der resulterer i læk af personfølsomme oplysninger.