Dansk Magisterforening

Ny DTU-professor forsker i Power-to-X

© Foto: DTU

Del artikel:

Jakob Kibsgaard er blevet udnævnt til professor i overfladefysik og katalyse for bæredygtige energiløsninger på Danmarks Tekniske Universitet. Han er uddannet cand.scient. (2006) i materialefysik/-kemi og har en ph.d.-grad (2008) i fysik og nanovidenskab fra Aarhus Universitet.

Efter sin ph.d. tilbragte han i alt seks år på Stanford University, først som postdoc og senere som tilknyttet stabsforsker.

Jakob Kibsgaard har været på DTU Fysik siden 2016 og har blandt andet modtaget et Carlsbergfondets Distinguished Fellowship og et ERC consolidator-forskningslegat.

I sin forskning fokuserer han på at udvikle og forstå katalysatorer til at omdanne bæredygtig energi til brændstoffer og kemikalier (Power-to-X), hvilket er afgørende, hvis vi skal udfase brugen af fossile ressourcer i vores samfund. Mens mange områder kan drives direkte af vedvarende elektricitet, vil vi stadig få brug for kemiske brændstoffer med høj energitæthed til fx luftfart, skibsfart og sæsonbestemt energilagring, men den nuværende lave energieffektivitet af Power-to-X-processer er en hindring for storskala og global implementering. Udvikling af den næste generation af Power-to-X-katalysatorer kræver en dybtgående forståelse og i sidste ende kontrol af selve katalysatoren og de grundlæggende reaktioner og processer, der opstår i grænsefladen mellem katalysatoren og dens omgivelser.

Jakob Kibsgaard er også co-grantee af Center of Excellence VISION, som vil bruge elektronmikroskopi til at korrelere atomstrukturen af en nanopartikel med dens katalytiske egenskaber. Hans forskning er blevet anerkendt med AkzoNobels nordiske pris for overfladekemi, og i 2021 modtog han Hartmanns diplompris.