Dansk Magisterforening

Ny AU-professor vil gøre kemiske stoffer grønne

© Foto: AU Foto

Del artikel:

En af verdens fremmeste forskere inden for biokatalyse er blevet udnævnt til professor og sektionsleder på Institut for Bio- og Kemiteknologi, Aarhus Universitet.
Selin Kara forsker i at benytte naturlige processer, der har til formål at skabe grønne, bæredygtige og biologisk nedbrydelige kemiske stoffer, ved at kopiere naturlige enzymatiske processer og reaktioner.

Den kemiske industri er i dag en af jordens mest forurenende og forventes fordoblet i størrelse inden 2030, men hun er overbevist om, at vi kan finde løsningen på mange af de problemstillinger ved at undersøge, forstå og strømline de løsningsmodeller, naturen selv har fundet på gennem milliarder af år.

“Den kemiske industri bruger i dag traditionelle kemiske katalysatorer som standard i fremstillingen af langt de fleste kemikalier. Det giver anledning til alvorlige miljømæssige bekymringer på grund af de store mængder giftigt affald, der genereres, og produktionens høje energiforbrug. I bund og grund er vores nuværende måde at producere kemikalier på uacceptabel i forhold til at opnå det giftfrie miljø, som EU's kemikaliestrategi for bæredygtighed sigter mod på kort og mellemlang sigt, og den klimaneutralitet, som på lang sigt er ambitionen for den europæiske grønne pagt”, siger hun.

Selin Kara er født og opvokset i Tyrkiet og læste sine bachelorstudier på Mellemøsten Tekniske Universitet, METU – et universitet, hvor knap halvdelen af alle ingeniørstuderende er kvinder. Hun kom til det tekniske universitet i Hamborg, TUHH, for at tage sin kandidat i bioteknologi, og lige siden dengang har hun undret sig over, hvorfor så relativt få kvinder i Vesteuropa tager en STEM-uddannelse.

Nu leder hun forskningsgruppen Biocatalysis & Bioprocessing og er ansvarlig for instituttets sektion for industriel bioteknologi. Hendes forskningsgruppe deltager i en række internationale forsknings- og udviklingsprojekter, og hun leder selv bl.a. EU-projektet INTERfaces, der er støttet med ca. 28 mio. kr. fra EU’s forsknings- og innovationsprogram, Horizon 2020, og som involverer i alt 23 partnere fra hightechindustrien og forskningsverdenen.