Millionbevilling fra Lundbeckfonden til KU- og DTU-forsker
© Foto: Lundbeckfonden
Lundbeckfonden har tildelt en Frontier Grant-bevilling på 5 millioner kroner til Lars Engelholm, Københavns Universitet, og Ditte Jæhger fra Danmarks Tekniske Universitet. Bevillingen, der udbetales over 18 måneder, har til formål at fremme modne forskningsprojekter til at tage et vigtigt skridt ud af laboratoriet og et skridt nærmere implementering for patienterne.
Lars Engelholm, der er forskningsleder ved forskningscentret BRIC ved Københavns Universitet, har sammen med sin forskningsgruppe og andre forskere på Finsenlaboratoriet på Rigshospitalet udviklet et lægemiddel, der målrettet rammer både kræftceller og de støttende bindevævsceller med cellegifte, som kan trænge gennem cellemembraner og sprede sig til nabocellerne.
Lars Engelholm
Lægemidlet er i første omgang udviklet til bugspytkirtelkræft, men forskerne har planer om at teste det på en række andre kræftformer.
”Rigshospitalet og Københavns Universitet ejer de kommercielle rettigheder til projektet, men på grund af de enorme udgifter, som lægemiddeludvikling kræver, har de ikke selv mulighed for at bringe lægemidlet frem til klinisk afprøvning. Så vi er superglade for, at vi får midler til at modne projektet som investeringscase,” siger han.
Ditte Jæhger fra DTU Sundhedsteknologi arbejder med sit team hen imod at udvikle en injektion direkte i knæet med et depot af genmedicin som en fremtidig kur for slidgigt i knæet. Slidgigt, også kaldet artrose, er en degenerativ sygdom, der nedbryder leddets brusk og væv, som 270.000 danskere lider af.
”Det eneste, patienterne får tilbudt, er symptombehandling – smertestillende eller antiinflammatorisk medicin – og et nyt led i nogle tilfælde. Vi vil gerne genoprette det om ikke 100 procent, så i et omfang, så de kan bruge leddet i længere tid, før de skal have et nyt,” siger Ditte Jæhger.
Frontier Grantet skal bruges til at optimere sammensætningen af materialet og validere frigivelsen af lægemidlerne og effekten på rotter og kaniner. Et professionelt laboratorium i udlandet skal efterprøve nogle af resultaterne, som til slut samles i en datapakke til præsentation for investorer.