Dansk Magisterforening

KU-lektor vinder Forskningskommunikationsprisen for sin DNA-støvsuger

© Foto: Uddannelses- og Forskningsministeriet

Af Claus Baggersgaard
Del artikel:

Forskningskommunikationsprisen 2024 går til Kristine Bohmann, lektor i biologi ved Globe Institute på Københavns Universitet.

Hun får prisen for formidlingen af sin forskning, der førte til opfindelsen af en DNA-støvsuger, som suger dyrs DNA ud af luften.

Nyheden om apparatet, der blandt andet er bygget af en plastkasse fra et byggemarked og en blæser fra en computer, gik verden rundt.
Prisen, der er på 200.000 kroner, gives hvert år til en forsker, der har gjort en særlig indsats for at kommunikere sin forskning til den brede offentlighed.

Prisen blev overrakt af uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund, der udtaler i en pressemeddelelse:

“Kristine Bohmann har formået at formidle sin forskning på en måde, som gør det utilgængelige tilgængeligt for den almene dansker. Det er vigtigt, for vi lever i en tid, hvor mange er mistroiske over for noget, de ikke helt forstår. I stedet tyr de til konspirationsteorier eller pseudovidenskab på de sociale medier. Derfor er det vigtigt, at den komplekse forskning formidles på en måde, så den er tilgængelig for den brede befolkning. Vi skylder Kristine Bohmann stor tak for hendes forskning og formidling, og jeg er meget glad for at overrække hende dette års Forskningskommunikationspris.”

Kristine Bohmann kalder det et kæmpe skulderklap.

“Jeg er meget beæret over at følge efter en række af fantastiske forskningsformidlere, og prisen er et kæmpe skub for mig i forhold til at komme yderligere ud over stepperne med at formidle min forskning. Det er fantastisk, at der findes en pris, der hylder forskningskommunikationen,” udtaler hun.

Prisen gik i 2023 til seniorforsker Flemming Splidsboel Hansen, Dansk Institut for Internationale Studier, i 2022 til professor Michael Bang Petersen, Aarhus Universitet, og i 2021 til professor Lone Simonsen, Roskilde Universitet.