ITU-projekt skal undersøge politiets brug af big data
IT-Universitetet vil i de kommende tre år stå i spidsen for et omfattende internationalt forskningsprojekt, som skal undersøge politiets brug af bl.a. big data til efterforskning og forebyggende politiarbejde. Formålet er at afdække de menneskelige og samfundsmæssige følger af politiets stigende brug af teknologiske løsninger som ansigtsgenkendelse, kameraovervågning, big data og andre digitale værktøjer.
Projektet hedder CUPP (Critical Understanding of Predictive Policing) og vil blive realiseret med en bevilling fra NordForsk på 1 million euro. Ud over IT-Universitetet deltager de it-professionelles fagforening, PROSA, samt universiteter og forskningscentre i Estland, Letland, Norge og Storbritannien.
Ifølge Vasilis Galis, lektor ved Center for Digital Velfærd på ITU og projektleder for CUPP, er forskernes interesse i Danmark rettet mod politiets it-system POL-INTEL, som er udviklet af det amerikanske firma Palantir. Systemet samkører information fra eksempelvis politirapporter og anmeldelser af kriminalitet fra politiets egne databaser med eksterne kilder. Systemet er ved hjælp af kunstig intelligens og data fra sociale medier bygget til at komme med forudsigelser om, hvem der har størst sandsynlighed for at begå kriminalitet – et eksempel på såkaldt intelligence-led policing.
Ud over selve forskningen vil projektet bestå af en række arrangementer, som vil blive organiseret af PROSA. Arrangementerne har til formål at inddrage helt almindelige civile borgere, som også kan blive opdateret og hente viden på forskningsprojektets hjemmeside.