Dansk Magisterforening

ITU-forskere får millionbevilling til at hjælpe syriske flygtninge i Jordan

© Foto: ITU

Del artikel:

Novo Nordisk Fonden har finansieret et nyt etårigt projekt på IT-Universitetet med knap 2 millioner kroner, som skal styrke den mentale sundhedspleje blandt syriske flygtninge i Jordan. I spidsen for projektet står lektor Lars Rune Christensen og ph.d.-stipendiat Hasib Ahsan, som tidligere har været med til at udvikle en digital applikation til screeninger af rohingya-flygtninge i Bangladesh.

Ifølge FN’s Flygtningehøjkommissariat bor 664.414 syriske flygtninge i nabolandet Jordan. Størstedelen i flygtningelejre, bl.a. i Zaatari-lejren, som huser næsten 80.000 syrere. Som følge af grusomme oplevelser i Syrien og uvisheden om fremtiden lider mange af flygtningene af traumer og andre psykiske lidelser, men det kan ofte være svært for lejrenes sundhedspersonale at identificere de flygtninge, som har mest brug for hjælp, bl.a. fordi mentale lidelser ofte er usynlige for det blotte øje modsat fx et åbent benbrud.

I det kommende år vil forskerholdet derfor videreudvikle en digital platform, som forhåbentlig vil kunne bruges til at sikre, at flere flygtninge får den behandling, som de har brug for. Applikationen er en såkaldt mHealth-applikation (Mobile Health) og er bl.a. baseret på WHO’s Self-Reporting Questionaire-20 (SRQ-20), som kort fortalt indeholder et spørgeskema med 20 spørgsmål om den adspurgtes fysiske og mentale tilstand. Screeningens resultater bliver efterfølgende brugt som grundlag for henvisninger til læger og andre behandlere, som også bruger mHealth-platformen i deres behandling.

Ved afslutningen af den etårige projektperiode vil den digitale platform blive overdraget til NGO’en JHASi, som derefter vil være ansvarlig for, at platformen kommer flygtningene i området til gode.

På lidt længere sigt håber Lars Rune Christensen, at mHealth-applikationen vil kunne bruges i endnu flere af verdens brændpunkter, hvor folk bliver nødt til at flygte fra krig og vold.